Belangrijke ontwikkelingen in de beveiligingstechniek – met Jules van Rijsewijk:

safety foto2

Delen op:

In een interview met Jules van Rijsewijk, Directeur Safety & Security bij Heijmans, duiken we dieper in de wereld van veiligheid en beveiliging. Jules deelt zijn inzichten over de ontwikkelingen van het vakgebied en de uitdagingen die hierbij komen kijken.

Safety & Security bij Heijmans

“Safety & Security (S&S) is vijf jaar geleden gestart als onderdeel van Heijmans, met drie hoofddisciplines: sprinkler, brandontruiming en security,” verteld Jules. Wat begon met 30 teamleden, is uitgegroeid tot een team van 90 professionals, met als doel een landelijke organisatie te worden. “Met Safety & Security richten we onszelf op het specialisme van beveiligingstechniek, hierdoor zijn we een kennisintensief bedrijf. We worden ook ingezet door de regiokantoren van Heijmans op complexe beveiligingstechniek projecten,” vervolgd Jules.

Heijmans Safety & Security heeft een variërend klantenbestand, waaronder gevangenissen, universiteiten, ziekenhuizen en zwaar beveiligde locaties zoals het Binnenhof, waarbij kwaliteit en kennis hoog in het vaandel staan. “Met de projecten die we uitvoeren en de klanten die we bedienen spelen we echt in de “Champions League” van de beveiligingstechniek,” benadrukt Jules.

Kwalitatief en kennisinhoudelijk, kunnen we ons meten met de beste beveiligingstechniek bedrijven in Nederland.

Ontwikkelingen binnen de beveiligingstechniek

We vroegen Jules naar de ontwikkelingen binnen Safety & Security, waarbij hij wijst op de verschuiving van traditionele fysieke beveiliging naar geavanceerde digitale systemen. “De techniek ontwikkelt zich in een rap tempo, camerasystemen kunnen veel meer dan een paar jaar geleden. Hij beschrijft een goed voorbeeld van slimme camera’s in projecten. “De camera herkent een medewerker en kan bepalen tot welke ruimtes hij toegang krijgt. Als de gebruiker in een ruimte probeert binnen te komen waar hij geen toegang toe heeft dan wordt dit ook geregistreerd. Systemen worden steeds slimmer en door deze systemen te koppelen maken we de mooiste beveiliginggsoplossingen,’ licht Jules toe.

Het verschuift van fysieke beveiliging naar digitale beveiliging. Dreigingsbeeld is veranderd, cybersecurity is prio nummer 1. Dreiging is niet meer de laptop die gestolen wordt maar de informatie die erop staat.

Het traditionele beeld van beveiligingspersoneel met schroevendraaiers is verleden tijd. Jules merkt op: “Onze engineers liepen 20 jaar geleden met een schroevendraaier en nu met een laptop.” Deze verschuiving naar digitaal georiënteerd werk legt de nadruk op kennisintensieve taken. “Onze mensen zijn voornamelijk bezig met het inbedrijfstellen, adviseren, analyseren en programmeren,” licht Jules toe.

Een opvallende trend is de verschuiving van fysieke naar digitale beveiligingstechnieken. Jules wijst op het veranderende dreigingslandschap, waarbij cybersecurity nu als absolute prioriteit wordt beschouwd: “Dreiging is niet meer de laptop die gestolen wordt maar de informatie die erop staat.” Fysieke beveiliging blijft echter een essentieel onderdeel, zij het met toenemende integratie van technologieën. Jules schetst een toekomstbeeld waarin AI-gestuurde systemen complexe patronen kunnen identificeren en afwijkingen kunnen signaleren. Zo wordt de beveiliging verder versterkt door een combinatie van digitale en fysieke maatregelen.

“AI gaat ons in de toekomst helpen met het herkennen van patronen en verbanden. Zijn er bijvoorbeeld meer calamiteiten in een gevangenis als er te weinig bewakers op de gang zijn? Wat zijn de redenen waardoor deze calamiteiten ontstaan? Door het leggen van deze verbanden kan je de beveiligingssituatie gaan verbeteren,” verteld Jules.

Waar moet je als monteur aan voldoen bij Heijmans Safety & Security?

“We werken aan complexe beveiligingsprojecten dus een mbo-elektrotechniek diploma is wel een must. Daarnaast heb je bij voorkeur ook ervaring in de beveiligingstechniek, b.v. met camerasystemen, brandbeveiliging of sprinklers,” verteld Jules. “De persoon, houding en gedrag staat bij ons wel op nummer één,” benadrukt Jules.

Hij moedigt geïnteresseerden aan om te kijken naar de mogelijkheden binnen de beveiligingstechniek, bekijk hier de vacature bij Heijmans Safety & Security. Benieuwd of het werken bij Heijmans Safety & Security iets voor je is? Maak dan de test om erachter te komen.

Benieuwd of dat de functie van Servicemonteur Beveiligingstechniek van Heijmans bij jou past? Maak de test en ontvang direct de uitslag.

Delen op:

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten