De 6 doorgroei mogelijkheden voor elektromonteurs

Engineer elektrotechniek

Delen op:

Werk je als elektromonteur al een paar jaar in dezelfde functie, dan begint het vaak te kriebelen. Je wil nieuwe vaardigheden opdoen, meer verantwoordelijkheden en een hoger salaris is altijd welkom. Er zijn twee manieren waarop je kunt doorgroeien: horizontaal en verticaal. Bij horizontale groei ga je niet voor een hogere functie maar kies je voor verbreding of specialisatie van je kennis als elektromonteur.

Onderzoek doorgroeimogelijkheden Elektromonteur

Wij hebben 1000 elektromonteurs gevraagd naar wat voor functie zij willen doorgroeien. Horizontale groei blijkt populair. Ruim 18% wil elektromonteur blijven en 43% kiest voor een specialisatie. Kies je voor verticaal doorgroeien dan maak je, hiërarchisch gezien, een stapje omhoog op de carrièreladder. Van de ondervraagde elektromonteurs geeft 15% aan door te willen groeien naar ploegleider/uitvoerder, 10% naar projectleider en 14% naar engineer of werkvoorbereider.

Technisch specialist

Elektromonteur blijven

Ploegleider/Uitvoerder

Engineer of Werkvoorbereider

Projectleider

43%

18%

15%

14%

10%

In deze blog gaan we in de onderstaande 6 doorgroeimogelijkheden voor jou als elektromonteur:

 • Uitvoerder: een leidende rol in het veld
 • Engineer: het technische brein achter projecten
 • Projectleider: coördinatie en planning van projecten
 • Specialist in de elektrotechniek: focus op kennisverbreding
 • Veiligheidsadviseur: waarborgen van veiligheidsnormen
 • Zelfstandig ondernemer: start je eigen elektrotechnisch bedrijf

1. Doorgroeien naar Uitvoerder: een leidende rol in het veld

Een uitvoerder is als het ware de kapitein van het schip. Deze functie biedt een grotere verantwoordelijkheid en vraagt om leidinggevende kwaliteiten. Je stuurt teams aan, bewaakt de voortgang van projecten en zorgt voor een efficiënte uitvoering. Als je doorgroeit naar Senior Uitvoerder kan je een salaris verdienen van ruim €5.400 bruto per maand.

Om vanuit je functie als elektromonteur uitvoerder te worden, heb je naast vakinhoudelijke kennis ook goede communicatieve vaardigheden nodig. Goed kunnen samenwerken, plannen en leidinggeven zijn cruciale competenties. Bij sommige werkgevers is het mogelijk om als elektromonteur een intern ontwikkeltraject van ongeveer 2 jaar te volgen waarbij je 1 dag per week onderwijs volgt. Bijvoorbeeld bij Alliander. In deze blog lees je hier meer over.

2. Doorgroeien naar Engineer: het technische brein achter projecten

Als engineer werk je aan het ontwerpen en berekenen van elektrotechnische installaties. Je vertaalt wensen en eisen van klanten naar concrete technische oplossingen. Dit vraagt om diepgaande kennis van elektrotechniek en de capaciteit om abstract te denken. Het salaris van een engineer hangt af van de branche, het bedrijf, het opleidingsniveau en het aantal jaren werkervaring. Over het algemeen kan je salaris oplopen tot ongeveer €5.900 bruto per maand.

Om de stap van elektromonteur naar engineer te zetten, is het van belang om je te verdiepen in elektrotechnische ontwerptechnieken en softwaretools die engineers gebruiken. Engineer kan je worden met een mbo-4 elektrotechniek diploma. Dan ben je vaak ‘medewerker engineering’. Volledig engineer word je met een hbo-diploma elektrotechniek.

engineer foto

3. Doorgroeien naar projectleider: Planning en coördinatie van projecten

Als projectmanager ben je verantwoordelijk voor het volledige project, inclusief planning, budgettering, teamcoördinatie en klantcommunicatie. Deze rol vraagt naast diepgaande technische kennis ook om sterke organisatorische- en leiderschapsvaardigheden. Er bestaan geen specifieke opleidingen voor elektromonteurs om Projectleider te worden. Vaak groei je door naar deze functie vanuit een coördinerende rol. Om projectleider te worden helpt het als je trainingen in projectmanagement volgt. De bekendste zijn PRINCE2, IPMA (International Project Management Association) en PMI (Project Management Institute). Het salaris in deze functie kan oplopen naar circa €5.500 bruto per maand.

4. Specialiseren in de elektrotechniek

PLC techniek elektrotechniek

Uit onze enquête blijkt dat elektromonteurs graag hun kennis verdiepen en specialist worden op een elektrotechnisch deelgebied. Als elektromonteur kan je je bijvoorbeeld specialiseren in de regeltechniek, de PLC-technologie of duurzame technologieën zoals zonne-energiesystemen of windenergie-installaties. Met de focus op duurzaamheid is er een groeiende vraag naar specialisten op het gebied van groene energie.

Als je je wil specialiseren, volg dan aanvullende opleidingen en trainingen specifiek gericht op jouw gewenste specialisatie. Of kijk mee met een expert op de werkvloer en leer al doende. Het salaris als specialist zal niet veel hoger liggen dan dat van een senior elektromonteur.

5. Doorgroeien naar veiligheidsadviseur: Waarborgen van veiligheidsnormen

In de rol van veiligheidsadviseur ben je verantwoordelijk voor het waarborgen van veiligheidsnormen op de werkvloer. Denk aan het opstellen en implementeren van veiligheidsbeleid, het trainen van medewerkers en het uitvoeren van veiligheidsinspecties. Je kan het vak leren via gerichte cursussen en trainingen en vaak ook deels in de praktijk (on-the-job). Het voordeel van jouw ervaring als elektromonteur is dat jij weet hoe het er op de werkvloer aan toegaat. Certificeringen op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk zijn belangrijk voor deze functie. Een ervaren Veiligheidsadviseur kan ruim €5.500,- bruto per maand verdienen. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

6. Zelfstandig ondernemen als Elektromonteur

Als je ondernemend bent, kun je met jouw ervaring als elektromonteur overwegen om je eigen elektrotechnisch bedrijf te starten of zzp'er te worden. Dit biedt de mogelijkheid om te groeien, meer verantwoordelijkheid te nemen en zelf je projecten te kiezen. Het vereist ondernemersvaardigheden en een goed begrip van de markt en klantbehoeften. Een goed netwerk en een startkapitaal zijn essentieel. Meer over de voor- en nadelen van het zelfstandig ondernemerschap lees je hier. Wat je verdient ligt geheel aan hoe succesvol jouw bedrijf is.

Hoe bereid je jezelf voor op deze doorgroeimogelijkheden?

Om als elektromonteur vervolgstappen in je loopbaan te zetten, is zelfontwikkeling essentieel. Hier zijn enkele adviezen die je helpen om je carrièredoel te bereiken:

 • Blijf leren: Volg relevante cursussen en opleidingen om je kennis actueel te houden en uit te breiden.
 • Wees proactief: Toon initiatief in je huidige functie als elektromonteur en zoek mogelijkheden om extra verantwoordelijkheden op je te nemen.
 • Netwerk: Bouw een professioneel netwerk op binnen en buiten je huidige werkomgeving. Dit kan je helpen bij het vinden van nieuwe kansen.
 • Vraag om feedback: Leer van feedback van collega's en leidinggevenden. Het helpt je om te werken aan je ontwikkelpunten en je sterke punten verder te benutten.
 • Stel duidelijke doelen: Formuleer concrete doelen voor jezelf en werk daar stapsgewijs naartoe.
 • Ontwikkel soft skills: Als elektromonteur ligt de focus vooral op je technische vaardigheden. Maar ‘zachte’ vaardigheden zoals communicatie, leiderschap en probleemoplossend vermogen zijn van onschatbare waarde voor jouw carrière.
 • Opleiding en certificering: Blijf jezelf bijscholen en behaal relevante certificaten in het gekozen vakgebied.
 • Netwerken: Bouw relaties op met professionals in het veld, wat je kan helpen bij het verkennen van nieuwe kansen.
 • Praktijkervaring: Bouw waardevolle ervaring op door te werken aan diverse projecten en taken.
 • Leer van mentoren: Zoek mentoren in je vakgebied die je kunnen begeleiden en adviseren.

Door te investeren in je eigen ontwikkeling en de juiste stappen te zetten, heb je als elektromonteur heel veel mogelijkheden om door te groeien. Grijp de kansen die zich voordoen. De elektrotechniek biedt een wereld vol mogelijkheden!

Schrijf jezelf in voor de Elektromonteurs VIP lijst

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Schrijf je dan hieronder in voor de Elektromonteurs VIP lijst. Je ontvangt dan één keer per twee weken interessante blogs, artikelen en korte video’s over alles wat jou als elektromonteur bezig houdt.

Delen op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten