Wat is het netto uurtarief van een ZZP Elektromonteur?

Salaris elektromonteur

Delen op:

In 2022 waren er in Nederland maar liefst 1,2 miljoen zzp’ers, wat neerkomt op 12% van alle werkenden. Als elektromonteur kan het zelfstandig ondernemerschap aantrekkelijk klinken. Vooral als je naar de bruto uurtarieven van zzp’ers kijkt. Maar hoeveel houd je daar netto aan over? Goed om te weten voordat je je baan opzegt. Voorelektromonteurs.nl heeft het voor je uitgezocht. In deze blog lees je meer over alle bijkomende kosten voor een zzp elektromonteur. Ook hebben we een bruto-netto berekening voor een zzp elektromonteur toegevoegd. Wat er onderaan de streep overblijft zal je waarschijnlijk verbazen! 

Wat verdient een zzp elektromonteur gemiddeld per uur?

Een gemiddelde zzp Elektromonteur verdient tussen de €35 en €65 euro per uur. Dit hangt natuurlijk af van verschillende factoren zoals ervaring, certificaten, specialisme en de sector waarin je werkt. Een junior zzp'er zit vaak tussen de €30 en de €40 per uur, een medior tussen de €40 en de €55 per uur en als senior zzp elektromonteur kan je een tarief vragen tussen de €55 en €65 per uur.

Benieuwd wat een Elektromonteur in loondienst verdient? Lees dan onze blogs over het salaris van een Elektromonteur met een mbo 4 diploma of mbo 3 diploma.

Een overzicht van alle bijkomende kosten voor een zzp elektromonteur

Als je start als zzp elektromonteur heb je allereerst opstartkosten. Je zal een bedrijfswagen moeten aanschaffen en gereedschap. Ook is het verstandig alvast een financiële buffer te reserveren voor periodes waarin je geen werk hebt of ziek of vrij bent.

Naast deze opstartkosten zijn er maandelijkse kosten waarmee je rekening moet houden als zzp’er. Deze kosten gaan van je bruto inkomen af. In het schema hieronder zie je de veelvoorkomende kostenposten voor een zzp’er. Hiervan is alleen de loonbelasting wettelijk verplicht. De eerste twee jaar hanteert de belastingdienst nog allerlei kortingen voor startende ondernemers. Daarna zal je al snel zo’n 40% inkomstenbelasting gaan betalen. In de rechterkolom hebben we een schatting gemaakt van de kosten per maand.

ZZp elektromonteur

Soort kostenpost

Kosten per maand

Loonbelasting: Als zelfstandig ondernemer moet je inkomstenbelasting betalen.

Ongeveer 40% over je bruto inkomen

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: Als zzp’er krijg je niet doorbetaald als je ziek bent of arbeidsongeschikt raakt. Sluit hiervoor een arbeidsongeschiktheidsverzekering af.

€200 per maand

Pensioenvoorziening: Het is belangrijk om te sparen voor je pensioen. Als zzp’er kan je zelf bepalen wat je hiervoor elke maand opzij wil zetten.

10% over je bruto inkomen

Reserveringen voor vakantiegeld en vakantiedagen: Als zelfstandige moet je zelf geld opzij zetten voor vakantiegeld en vakantiedagen.

8% over je bruto inkomen

Reserveringen voor rustige periodes: Een zzp’er heeft geen recht op een WW-uitkering. Zorg dat je een financiële buffer hebt om periodes zonder opdrachten door te komen.

5% over je bruto inkomen

Boekhoudprogramma en boekhouder: je kan veel zelf doen, maar als je hier geen verstand van hebt, kan je het beter een expert overlaten.

€150 per maand

Verzekering voor beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheid: heb je die niet en ben je verantwoordelijk voor schade, dan zal je jouw opdrachtgever zelf schadeloos moeten stellen. Claims kunnen hoog oplopen.  

€50 per maand

Investeringsbudget: Zorg voor een spaarpot voor het onderhoud of vervangen van bedrijfsmiddelen zoals gereedschap of een bedrijfswagen.

5-10% van de aanschafwaarde

Een bruto-netto berekening voor een zzp elektromonteur

We weten nu wat de maandelijkse kosten en reserveringen zijn voor een zzp elektromonteur. Stel dat je als ervaren zzp elektromonteur €55 bruto per uur verdient, exclusief 21% btw. Als je 40 uur per week werkt heb je een maandinkomen van (€55 x 40 uur x 52 weken : 12 maanden=) €9.533,33 bruto. Dat klinkt goed! Maar wat houd je hier dan netto aan over? Hieronder hebben we een berekening gemaakt.

Kostenposten zzp elektromonteur

Bruto maandinkomen zzp elektromonteur


€9.533,33

Loonbelasting 40%

-/- €3.693,33

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

-/- €200,00

Pensioenvoorziening 10%

-/- €953,33

Reserveringen voor vakantiegeld en vakantiedagen 8%

-/- €762,66

Reserveringen voor rustige periodes 5%

-/- €476,66

Boekhoudprogramma en boekhouder

-/- €150,00

Verzekering voor beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheid

-/- €50,00

Investeringsbudget 5% v.d. aanschafwaarde bestelbus & gereedschap (stel: €25.500).

-/- €106,25

Netto maandinkomen:

€3.141,10

Een zzp elektromonteur houdt ongeveer 30-40% over van het bruto uurtarief 

Deze berekening is een schatting. Als je net start als zzp’er kan je ervoor kiezen om nog geen pensioen op te bouwen of reserveringen apart te zetten. Ook is de loonbelasting voor een startende zzp‘er de eerste jaren lager. De hoogte van de kostenposten is afhankelijk van individuele omstandigheden en keuzes. Wat uit de bovenstaande berekening blijkt is dat een bruto uurtarief van een zzp’er heel hoog lijkt, maar er onderaan de streep slechts zo’n 30-40% netto overblijft. Lijkt het ondernemerschap je nog steeds interessant? Maak dan een weloverwogen keus en lees onze blog over de voor-en nadelen van het ondernemerschap.

Misschien kan jij in loondienst ook een prima salaris verdienen. En dat zonder alle risico’s van het zelfstandig ondernemerschap. Vul nu de salaristest voor Elektromonteurs in of lees onze blog over het échte salaris van een Elektromonteur in 2023Dan weet jij of je meer of minder verdient dan een elektromonteur met hetzelfde opleidingsniveau en aantal jaren werkervaring. 

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Schrijf je dan hieronder in voor de Elektromonteurs VIP lijst. Je ontvangt dan twee wekelijks interessante blogs over alles wat jou als elektromonteur bezig houdt.

Schrijf je in voor de Elektromonteurs VIP lijst

Delen op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten