Elektromonteurs, zo onderhandel je over jouw salaris

Elektromonteur onderhandelen over salaris

Delen op:

De afgelopen vijf jaar heb ik (Leroy Meurs) als Recruiter bij Elektrotechnische bedrijven veel Elektromonteurs mogen aannemen. Daarbij heb ik ook veel contractgesprekken gevoerd. Één ding is mij daarbij opgevallen. Ongeveer 10% onderhandelt maar over zijn salaris! Dit is echt een gemiste kans.

Hier wil ik Elektromonteurs dus bij helpen. Want de start van een nieuwe baan of je functioneringsgesprek zijn de momenten om over je salaris te onderhandelen. In dit artikel geven we je tips over hoe jij dit kan aanpakken.

Weet wat je waard bent

Stap 1 is natuurlijk ontdekken wat mensen met vergelijkbare werkervaring en diploma's als jijzelf verdienen in de markt. Hier heeft Voorelektromonteurs.nl een salaristest voor gemaakt. Vul de test in en ontdek wat het gemiddelde salaris is voor iemand met jouw werkervaring en opleiding. Dit is belangrijk omdat je hierdoor weet of je salaris (of je aanbieding) boven of onder het gemiddelde in de markt ligt.

Bepaal je ideale salaris

Als je weet wat de gemiddelde salarissen zijn, kun je voor jezelf gaan bepalen wat je minimaal per maand wil overhouden. Het helpt als je hierbij kijkt naar het netto salaris, omdat de bruto/netto verhoudingen per werkgever erg kunnen verschillen. Dit heeft onder andere te maken met de pensioenregeling van het bedrijf. Heb je een streefbedrag in gedachten? Mooi! Dan kunnen we doorgaan naar de onderhandeling.

Stuur niet zomaar een salarisstrookje door

Sommige bedrijven vragen nog om een salarisstrookje of vragen naar je huidige salaris. Zorg dat je hier voorzichtig mee omgaat. Het gaat namelijk niet om het salaris dat je nu verdient, maar om wat je waard bent in de markt. Je hoeft dit dus niet zomaar te vertellen. Je loopt namelijk het risico dat je een lager salarisaanbod krijgt omdat ze je huidige salaris al weten.

Wacht eerst het aanbod af

Het is altijd goed om het eerste aanbod van een werkgever af te wachten. Ook als je een functioneringsgesprek hebt, is het goed om eerst je werkgever aan het woord te laten. Wellicht doen ze wel een aanbod dat boven je ideale salaris ligt! Altijd goed natuurlijk. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je goed onderbouwen waarom je meer wilt verdienen.

Onderbouw je ideale salaris

Voorbeeld: Stel, je ideale salaris is €3400 bruto per maand. Maar in je functioneringsgesprek of bij het zoeken van een nieuwe baan krijg je €3200 bruto per maand aangeboden. Een verschil van €200 dus. Omdat je jezelf goed hebt voorbereid, kun je onderbouwen waarom jij met jouw mbo 4 diploma en 10 jaar ervaring als Elektromonteur meer wilt verdienen. Kijk ook altijd goed naar andere budgetten en voorwaarden. Als het bedrijf in dit voorbeeld een 13e maand heeft en extra salarisbudgetten die je maandelijks kan uitkeren, dan kan €3200 bruto per maand al een goede aanbieding zijn.

Onderhandel ook over secundaire voorwaarden

Mocht het aanbod van €3200 bruto per maand het maximale zijn wat je (nieuwe) werkgever kan bieden, dan kan het nog lonen om naar secundaire arbeidsvoorwaarden te kijken. Wellicht kun je wel een opleiding gaan volgen of extra vakantiedagen krijgen.

Onderhandel met respect

Het onderhandelen van je salaris is belangrijk, maar het is nog belangrijker dat je niet in de irritatiezone van je (nieuwe) werkgever komt. Doe dus maximaal één tegenbod en kijk niet naar een verschil van €10 per maand. Er zijn natuurlijk zaken die net zo belangrijk zijn als het salaris. Denk hierbij aan sfeer, doorgroeimogelijkheden, leuke collega's en veilig kunnen werken.

Leg afspraken vast

Ik heb regelmatig Elektromonteurs gesproken die wilden wisselen van baan omdat een werkgever zijn afspraken niet is nagekomen. Zorg er dus voor dat je alle afspraken laat vastleggen. Stel dat je werkgever aangeeft dat je over 6 maanden een salarisstap kunt maken van €300, dan moet je dit wel laten vastleggen. Dit voorkomt misverstanden en vervelende situaties achteraf.

Benieuwd naar de gemiddelde salarissen in de markt? 

Delen op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten