Slechte aarding ontdekt? Dit moet je weten als elektromonteur

Meting aardpen

Delen op:

Slechte aarding in een woning: wie is verantwoordelijk?

Tijdens werkzaamheden komt een elektromonteur regelmatig onverwachte situaties tegen. Eén daarvan is een slechte of ontbrekende aarding. Maar wie is dan verantwoordelijk: jij als installateur, de netbeheerder of de huiseigenaar?

Waarom goede aarding belangrijk is

Een goede aarding zorgt ervoor dat bij een storing of lekstroom de elektriciteit veilig afgevoerd wordt. Zonder goede aarding kunnen apparaten onder spanning komen te staan, wat gevaarlijk is voor bewoners én installateurs. Het is dus een belangrijk onderdeel van een veilige installatie.

Bekijk hier hoe je een aardpen op de juiste manier aansluit:

Een voorbeeld uit de praktijk: Erik, zelfstandig elektromonteur

Erik, een zelfstandig elektromonteur, werd ingeschakeld om een nieuwe groepenkast te plaatsen in een jaren ’70-woning. Toen hij begon met de werkzaamheden, merkte hij dat de aarding helemaal niet goed was aangesloten.

“Ik controleerde de aardpen en die zat wel in de grond, maar was nergens op aangesloten. De weerstand was veel te hoog. Als ik de nieuwe installatie had aangesloten zonder dit op te merken, had ik de veiligheid van de bewoners in gevaar gebracht,” vertelt Erik.

Erik heeft direct contact opgenomen met de bewoner. Die wist van niets en dacht dat alles goed geregeld was. Erik legde uit wat er aan de hand was en dat de aarding moest worden vernieuwd.

“De bewoner vroeg: moet de netbeheerder dit niet oplossen? Maar nee, dit is de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar.”

Wat zegt de netbeheerder?

Netbeheerders zoals Stedin geven aan dat zij verantwoordelijk zijn tot aan het overnamepunt (meestal de meterkast). Alles daarachter – dus de aarding van de installatie in de woning – is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het pand.

Wat doe jij als installateur?

  • Controleer altijd de aarding, vooral bij oudere woningen.
  • Leg duidelijk uit aan de klant wat er aan de hand is en waarom het gevaarlijk is.
  • Adviseer om de aarding te laten herstellen, of bied dit zelf aan als onderdeel van je werk.
  • Documenteer wat je hebt aangetroffen, bijvoorbeeld met foto’s of een korte notitie in je opleverrapport.

Tot slot

Als elektromonteur hoef je de aarding niet zelf te herstellen als het buiten je opdracht valt, maar je hebt wél een zorgplicht om gevaarlijke situaties te signaleren. Zo help je niet alleen de klant, maar voorkom je ook dat jij later aansprakelijk wordt gesteld.

Tip: Neem standaard een meting van de aardweerstand op bij grotere werkzaamheden. Dat helpt je professioneel over te komen én je klanten zijn beter beschermd.


Delen op:

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten