Dit jaar worden naar verwachting 167.000 warmtepompen geïnstalleerd in huizen door installateurs, een stijging van 51,8% ten opzichte van vorig jaar. Volgens het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024 groeide het aantal geplaatste warmtepompen vorig jaar ook al met 52%. In bestaande woningen is het aantal geplaatste warmtepompen dit jaar meer dan verdubbeld.
Definitieve doorbraak
Het rapport, samengesteld door Dutch New Energy Research (DNE Research) en Warmte365, wordt mede mogelijk gemaakt door Techniek Nederland.
De cijfers bevestigen volgens de brancheorganisatie dat de warmtepomp nu echt zijn intrede heeft gedaan. Voorzitter Doekle Terpstra zegt hierover: “Maar dit is pas het begin. Vanaf 2026 wordt het verplicht om bij de vervanging van een cv-ketel te kiezen voor een duurzaam alternatief. Dan zal het aantal nieuwe warmtepompen nog sneller toenemen.”
Kabinetsdoel 2024 al bereikt
Het demissionaire kabinet Rutte-IV had als doel voor 2022-2024 een plaatsing van 125.000 warmtepompen in bestaande bouw. Dat doel is nu al behaald. Daan Jansen, hoofdonderzoeker van DNE Research, zegt: “Het is duidelijk dat we niet meer te maken hebben met een tijdelijke groeispurt door de energiecrisis, maar met een markt die volwassen begint te worden.”
Vier scenario’s
Het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024 schetst vier scenario’s tot en met 2030. In het voorzichtige scenario zullen er vanaf 2026 al 240.000 warmtepompen per jaar in bestaande bouw geïnstalleerd worden. In het meest optimistische scenario kunnen dat er zelfs 300.000 zijn. Daar bovenop komen nog eens 50.000 warmtepompen per jaar in nieuwbouwprojecten.
Opleiding van extra monteurs
Bij vervanging van een cv-ketel zullen de meeste consumenten vanaf 2026 kiezen voor een hybride warmtepomp. Doekle Terpstra van Techniek Nederland zegt: “We hebben al honderden extra monteurs opgeleid, maar dat moeten er duizenden worden. Deskundige installatie is essentieel, maar goed advies en voorlichting zijn net zo belangrijk. Daar is nog veel werk te verrichten.”
Impact op elektriciteitsnet
DNE Research en Warmte365 zien de groeiende impact van warmtepompen op het elektriciteitsnet. Voorzitter van de Vereniging Warmtepompen, Frank Agterberg, zegt hierover: “Dit wordt waarschijnlijk de grootste uitdaging: ervoor zorgen dat warmtepompen bijdragen aan slimme flexibiliteit voor een efficiënter gebruik van ons nog steeds krappe elektriciteitsnet. Laten we ervoor zorgen dat er voldoende duurzaam opgewekte elektriciteit is en dat die, met name in koude en donkere seizoenen, goed beschikbaar is voor de warmtepompen. Dit vraagt om slimme ontwikkeling, productie en installatie, want elke slim gebruikte warmtepomp is een stap vooruit”, aldus Agterberg.
Je kunt het Nationaal Trendrapport Warmtepompen hier downloaden.