ChatGPT prompts voor Elektromonteurs

Chatgpt Prompt voor Elektromonteurs

Delen op:

Ben je benieuwd hoe ChatGPT jouw werk als Elektromonteur makkelijker kan maken? We hebben ChatGPT gevraagd om een aantal goede prompts te bedenken voor Elektromonteurs. Een prompt is makkelijk gezegd een vraag die je kan stellen aan ChatGPT. Het is belangrijk om deze goed te formuleren zodat je ook het juiste antwoord krijgt. 

Hoe werkt ChatGPT?

ChatGPT is een slim computerprogramma dat is ontworpen om te begrijpen wat mensen zeggen en zinvolle antwoorden te geven. Het werkt door enorme hoeveelheden informatie te leren van het internet en gebruikt die kennis om jou te helpen met vragen en problemen. Het is als een hele slimme gesprekspartner die je kunt vragen stellen en die zijn best zal doen om je te helpen! Je kan ChatGPT dus allerlei vragen (prompts) stellen en dan komt hij met een antwoord. 

ChatGPT prompts voor richtlijnen en normen

Laten we voor dit onderdeel de NEN normen als voorbeeld pakken. Als je een snel wilt checken wat volgens de NEN de normen zijn voor een elektrische systemen of installaties, dan kan je deze vraag stellen aan ChatGPT. Hieronder een aantal voorbeelden van prompts (vragen) die je kunt stellen aan ChatGPT.

 1. "Wat zijn de belangrijkste NEN normen waaraan elektromonteurs moeten voldoen bij het installeren van elektrische systemen in woningen?"
 2. "Kun je me uitleggen wat de NEN 1010 norm inhoudt en welke richtlijnen hierin staan voor elektrotechnische installaties?"
 3. "Hoe kan ik voldoen aan de NEN 3140 norm voor het veilig werken aan elektrische installaties?"
 4. "Welke NEN normen zijn van toepassing op de inspectie en keuring van elektrische installaties in bedrijfsgebouwen?"
 5. "Wat zijn de vereisten van de NEN-EN-IEC 60204 norm met betrekking tot elektrische veiligheid van machines?"

ChatGPT prompts omtrent veiligheid 

Welke PBM's moet je dragen in welke situaties? Waar moeten jouw beschermingsmiddelen volgens de normen aan voldoen? Hierbij een aantal prompts die je kan gebruiken omtrent het onderwerp veiligheid.

 1. "Volgens welke normen en richtlijnen moet ik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) dragen tijdens elektrische werkzaamheden?"
 2. "Welke PBM moet ik gebruiken bij het werken aan elektrische installaties met een spanning van 1000 volt of hoger?"
 3. "Wat zijn de specifieke PBM-vereisten bij het werken in besloten ruimtes met elektrische apparatuur?"
 4. "Welke beschermende kleding moet ik dragen bij het werken met potentieel gevaarlijke elektrische apparatuur?"
 5. "Kun je me uitleggen welke normen van toepassing zijn op het gebruik van isolerende handschoenen en hoe deze moeten worden getest en geïnspecteerd?"

ChatGPT prompts omtrent het gebruiken van de juiste gereedschappen

Wil je weten welke gereedschappen je het beste kan gebruiken in specifieke situaties? ChatGPT kan je hierin adviseren. Hierbij een aantal voorbeeld vragen die je kan stellen aan ChatGPT. 

 1. "Welk gereedschap raad je aan om te gebruiken bij het veilig strippen van elektrische draden zonder de geleider te beschadigen?"
 2. "Wat zijn de essentiële gereedschappen die ik nodig heb voor het installeren van een nieuw stopcontact in een bestaande muur?"
 3. "Welke tangen en krimpgereedschappen zijn het meest geschikt voor het maken van betrouwbare en stevige elektrische verbindingen?"
 4. "Kun je me advies geven over welke spanningstester ik moet gebruiken om de aanwezigheid van elektrische spanning in een schakelkast te controleren?"
 5. "Wat zijn de aanbevolen gereedschappen voor het veilig werken aan hoogspanningsapparatuur, zoals transformatoren of schakelinstallaties?"

ChatGPT prompts voor het lokaliseren van storingen

Ook bij het lokaliseren van storingen kan je ChatGPT om hulp vragen. Hierbij een specifiek voorbeeld van een aantal vragen om storingen te lokaliseren in een productielijn

 1. "Hoe kan ik een spanningsdip identificeren en de oorzaak achterhalen in een laagspanningsnetwerk dat een productielijn van stroom voorziet?"
 2. "Wat zijn de stappen die ik moet volgen om een kortsluiting te lokaliseren in een middenspanningsinstallatie die van invloed is op een specifieke productie-eenheid?"
 3. "Welke technieken en instrumenten kan ik gebruiken om een onderbreking in de voeding van een specifiek apparaat op een productielijn te vinden?"
 4. "Hoe kan ik de oorzaak van een onverwachte uitschakeling van een motor in een laagspanningsinstallatie op een productielijn achterhalen?"
 5. "Wat zijn de beste praktijken voor het identificeren en oplossen van aardlekproblemen die de werking van een productiemachine in een laagspanningsomgeving verstoren?"

Neem het advies niet blindelings over

Uiteraard is het belangrijk om de advies van ChatGPT niet blindelings over te nemen. Elke situatie is anders en ChatGPT kan je adviseren maar maakt ook fouten. In de Elektrotechniek kan het dus gevaarlijk zijn als je direct het advies overneemt zonder dit dubbel te checken. Check dus zelf ook altijd de normen en richtlijnen voordat je het advies overneemt van ChatGPT.

Heb jij ervaring met ChatGPT? En hoe pas jij dit toe in je werk?

Dan komen we graag met je in contact! We zijn erg benieuwd naar je ervaringen.

Delen op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten