Dé trends van 2024 voor technisch Nederland

instagram posts (3)

Delen op:

In deze blog bespreken we twee belangrijke onderwerpen uit het recente trendrapport over de technische sector. Dit rapport, genaamd “Tech Barometer 2024”, geeft inzicht in de gevolgen van het toenemende tekort aan gekwalificeerde technici in Nederland (ROVC, 2024).

De dynamische arbeidsmarkt in de technische sector

schermafbeelding 2024 03 27 113731
(ROVC, 2024).

De technische sector in Nederland staat voor aanzienlijke uitdagingen als het gaat om het aantrekken en behouden van talent. Het rapport benadrukt dat er zowel kwantitatief als kwalitatief een tekort aan technisch personeel is. Dit tekort wordt slechts gedeeltelijk gecompenseerd door een stijging van het aantal werkenden in technische beroepen, dat met 5 procent is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Desondanks blijft het aantal openstaande vacatures voor technische beroepen toenemen, met slechts een tijdelijke daling als gevolg van de coronacrisis. In het eerste kwartaal van 2023 waren er maar liefst 83.600 openstaande technische vacatures, een aanzienlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren.

Het tekort aan technisch personeel wordt door technische bedrijven als problematisch ervaren, waarbij 62 procent van hen aangeeft een tekort te ervaren. Dit tekort varieert tussen kwantitatief en kwalitatief, waarbij sommige bedrijven vooral behoefte hebben aan meer technische handen terwijl anderen juist moeite hebben om technici te vinden met de juiste competenties.

schermafbeelding 2024 03 27 113805 1
(ROVC, 2024).
schermafbeelding 2024 03 27 114052
(ROVC, 2024).

Het tekort aan technici is niet uniform verdeeld over verschillende niveaus en ervaringsgroepen. Bedrijven geven aan vooral een tekort te ervaren aan technici op mbo 4-niveau met twee tot vijf jaar werkervaring, maar ook op mbo 3-niveau en hbo-niveau is er vraag naar technisch personeel.

De gevolgen van het tekort aan technisch personeel zijn voelbaar op de werkvloer, met meer dan de helft van de bedrijven die drukte en stress ervaren als gevolg van het gebrek aan personeel. Projecten lopen vertraging op, nieuwe kansen blijven onbenut en bedrijven kunnen niet groeien zonder voldoende technisch personeel.

Er zijn verschillende oorzaken voor het tekort aan technici, waaronder:

  • Afnemende interesse van jongeren in technische opleidingen
  • Gebrek aan initiatieven om vrouwen aan te moedigen in de techniek te werken

Het streven naar diversiteit op de werkvloer wordt echter erkend als een manier om de technische sector te versterken, met bedrijven die diversiteit nastreven in opleiding, geslacht, leeftijd en dienstverband.

Werving van zij-instromers

Het aantrekken van zij-instromers wordt steeds meer erkend als een cruciale oplossing voor het tekort aan technisch personeel. Hoewel slechts een klein percentage daadwerkelijk de overstap overweegt, zijn zij-instromers aantrekkelijk voor technische bedrijven vanwege hun potentieel om het personeelstekort te verlichten en de werkdruk te verminderen.

Een belangrijk aspect bij het werven van zij-instromers is het bieden van duidelijkheid over ontwikkeltrajecten en het tonen van de zinvolheid van het werk in de technische sector. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld hogere salarissen aanbieden en flexibele opleidingsmogelijkheden bieden om potentiële zij-instromers aan te trekken.

Het is ook essentieel om het wervingsproces te verbeteren en zij-instromers te ondersteunen zodra ze aan boord zijn, bijvoorbeeld door middel van functionele inzetbaarheid en competentiemanagement.

Uit onderzoek blijkt dat zij-instromers aantrekkelijk vinden vanwege het groeiende belang van duurzaamheid en de energietransitie. Dit maakt de technische sector aantrekkelijk voor mensen zonder technische achtergrond. Technische bedrijven zijn open om zij-instromers aan te nemen, omdat ze een oplossing bieden voor het tekort aan technici en de werkdruk kunnen verlichten.

Echter, de overstap naar de techniek blijft voor zij-instromers een uitdaging vanwege verschillende barrières, waaronder financiële overwegingen, opleidingsmogelijkheden en beperkende ideeën over de technische sector. Werkgevers kunnen deze barrières overwinnen door duidelijke ontwikkeltrajecten aan te bieden, te investeren in competentiemanagement en zij-instromers te ondersteunen bij hun opleiding en inwerkproces.

Het is belangrijk om zij-instromers te werven op basis van motivatie en interesse in techniek, in plaats van alleen te kijken naar diploma’s en certificaten. Bedrijven moeten ook flexibel zijn in hun wervingsbeleid en bereid zijn om zij-instromers op te leiden en te begeleiden op de werkvloer.

Al met al zijn zij-instromers een waardevolle bron van talent voor de technische sector. Door het bieden van duidelijke ontwikkeltrajecten, competentiemanagement en ondersteuning op de werkvloer, kunnen technische bedrijven zij-instromers effectief aantrekken en behouden, waardoor ze kunnen bijdragen aan het oplossen van het personeelstekort en het verlichten van de werkdruk op de technische arbeidsmarkt. Wil je meer informatie over het omscholen tot elektromonteur? Lees dan onze blog.

schermafbeelding 2024 03 27 114319
(ROVC, 2024).

Voorelektromonteurs.nl

Lees meer over onderwerpen in de technische sector op Voorelektromonteurs, dé plek voor elektromonteurs om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, trends en vacatures in de elektrotechnische sector.

Bij Voorelektromonteurs.nl draait alles om de elektrotechneut. We erkennen dat deze vakmensen soms ondergewaardeerd worden, ondanks de hoge vraag naar hun vaardigheden in Nederland.

Wil je continu op de hoogte blijven? Onze VIP-mailinglijst is dé manier om dat te doen. Een keer per maand sturen we je een mail met de laatste updates. Schrijf je hier in!

Delen op:

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten