Meten in een elektrische installatie wordt vaak gedaan als de installatie onder spanning staat of kan staan. Bijvoorbeeld om een storing te zoeken, de waarde van de spanning of stroom te meten of om spanningsloosheid vast te stellen. Hieraan zijn risico’s verbonden.
Het meten van elektrische installaties onder spanning is een gevaarlijke taak die alleen moet worden uitgevoerd door gekwalificeerde en goed opgeleide professionals. Het is belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat u gewond raakt of dat er schade aan de apparatuur ontstaat.
Hier zijn enkele basis stappen die u kunt nemen om veilig te meten als een elektrische installatie onder spanning staat:
- Zorg ervoor dat u de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) draagt, zoals geïsoleerde handschoenen, veiligheidsbril en gehoorbescherming.
- Controleer of uw meetinstrumenten geschikt zijn voor de spanning die u wilt meten en of ze correct zijn geïnstalleerd en geaard.
- Zorg ervoor dat u het juiste gereedschap gebruikt om de metingen uit te voeren, zoals een voltmeter of ampèremeter, en dat het gereedschap correct is gekalibreerd en getest.
- Schakel de stroomvoorziening uit als u de meting veilig kunt uitvoeren met de stroom uitgeschakeld.
- Als het nodig is om de meting uit te voeren met de stroom aan, zorg er dan voor dat u de juiste procedures volgt en dat u alleen meet op de geïsoleerde delen van de apparatuur.
- Voer metingen uit op een afstand en met behulp van een geïsoleerde meetstok of sonde.
- Wees voorzichtig en wees alert op eventuele tekenen van gevaar, zoals vonken of geluiden, en neem onmiddellijk actie om de stroom uit te schakelen als er een probleem optreedt.
- Schakel de stroom uit en test de apparatuur voordat u begint met meten om er zeker van te zijn dat de stroomvoorziening veilig is om mee te werken.
Belangrijk: Het meten van elektrische installaties onder spanning is een gevaarlijke taak en moet alleen worden uitgevoerd door gekwalificeerde professionals met de juiste training en ervaring. Als u niet bekwaam bent om deze taak uit te voeren, zoek dan de hulp van een professionele elektricien of technicus.
Wat zegt de NEN 3140 bijlage H over veilig meten?
Bij het meten aan een installatie maken ze onderscheid tussen vier gebieden:
- Aanrakingsveilig – beperkt kortsluitvermogen;
Hierin kun je veilig meten zonder een risico. Als voorbeeld kun je denken aan het meten in een 230V WCD in een woning. - Niet aanrakingsveilig – beperkt kortsluitvermogen;
Als de kans bestaat dat je met een hand in de gevarenzone komt, dan moet je isolerende handschoenen dragen bij het meten. - Aanrakingsveilig – groot kortsluitvermogen;
Energierijke installaties met een groot kortsluitvermogen zijn installaties die zijn voorbeveiligd met een smeltveiligheid In > 25 A of een installatieautomaat In > 16 A.
De (universeel)meter en de meetpennen die in deze installatie worden toegepast mogen geen kortsluiting kunnen veroorzaken. Pas hier dus geen universeelmeter met een A-bereik-bus en lange blanke meetpennen toe. - Niet aanrakingsveilig – groot kortsluitvermogen.
Hierbij moeten isolerende handschoenen worden toegepast en moet een meetinstrument en meetpennen worden gebruikt die geen kortsluiting kunnen veroorzaken!
Kan je hier niet aan voldoen?
Kan je niet voldoen aan de bovenstaande stappen? Dan werk je volgens de NEN 3140 "onder spanning". En we weten allemaal dat dit niet toegestaan is.
Bronnen: Installatie Journaal & nen.nl,