Groepenkast vervangen: Alle informatie op een rijtje 

Hager groepenkast met DIN-rail

Delen op:

Overweeg je om je groepenkast, ook wel meterkast genoemd, te laten vervangen? Hier vind je alle essentiële informatie over het vervangen van je groepenkast. Samen met ervaren elektricien Frank gaan we dieper in op alles wat te maken heeft met groepen en meterkasten. 

Wanneer moet je een groepenkast vervangen? 

“Een groepenkast of meterkast vervangen wordt gedaan bij verbouwingen, storingen, of wanneer deze meer dan 20 jaar oud is,” zegt Frank. Hij benadrukt dat oude groepenkasten, vooral die met witte knoppen en ouder dan 40 jaar, verschillende problemen kunnen veroorzaken, zoals storingen door ophoping van stof. Bovendien voldoen deze oude groepenkasten mogelijk niet aan de eisen voor het terugleveren van stroom. 

Verder deelt Frank belangrijke informatie over het onderhoud van de aardlekschakelaar: “Officieel wordt geadviseerd om de aardlekschakelaar elke maand te testen.” Hij voegt eraan toe: “Zelf doe ik dit ook niet maandelijks, maar ik druk wel eens per half jaar, bijvoorbeeld bij overgang naar zomertijd en wintertijd, even op het knopje om te testen of alles naar behoren werkt.” Dit periodieke onderhoud is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de elektrische installatie veilig en betrouwbaar blijft functioneren. 

Verschillende redenen waarom je mogelijk een meterkast vervangen wilt of aanpassen zijn onder andere: 

  • Renovatie van een bestaande woning 
  • Aansluiten van krachtstroom
  • Verduurzaming van je huis 
  • Overstap van gas naar elektrisch koken 
  • Toevoeging van een zwembad of sauna 
  • Installatie van zonnepanelen 

Waar moet je op letten als je een groepenkast wilt vervangen? 

Bij een groepenkast vervangen, is het ten eerste belangrijk om te overwegen of je de capaciteit ervan moet uitbreiden. Frank legt uit dat inductiekookplaten, warmtepompen en andere apparaten vaak een 3-fase meterkast vereisen vanwege de hogere stroomvereisten.  

Zorg ervoor dat je een specialist inschakelt die zegelrecht heeft. In de praktijk zie je veel installateurs die aan meterkasten gaan werken zonder dat ze over de juiste papieren beschikken. Het hebben van zegelrecht betekent dat de installateur de hoofdzekering mag uitschakelen zodat hij spanningsloos aan de meterkast kan werken. Wel zo veilig. Ben je benieuwd naar de beste groepenkast van 2024? Lees dan de blog met de mening van Frank.

Wat kost het vervangen van een groepenkast? 

Om de kosten te bepalen voor het vervangen, moet je weten of je een 1 fase of 3 fase groepenkast nodig hebt.  

Wat is het verschil tussen 1 fase en 3 fase groepenkast? 

Het belangrijkste verschil tussen een 1-fase en een 3-fase groepenkast is de capaciteit. Een 3-fase groepenkast kan meer vermogen leveren, wat nodig is voor zwaardere apparaten en grotere huizen. 

Wanneer moet je een 3-fase groepenkast hebben? 

Een 3-fase groepenkast is nodig wanneer je apparaten hebt die meer vermogen nodig hebben, zoals inductiekookplaten, warmtepompen, of wanneer je een groot huis hebt met meerdere elektrische apparaten. Frank adviseert om altijd te overleggen met een professional om de juiste keuze te maken voor jouw specifieke situatie. 

Frank raadt aan om te kiezen voor betrouwbare merken zoals Hager, ABB, of Eaton om kwaliteit en veiligheid te waarborgen. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor het vervangen van jouw meterkast. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende merken. 

Aantal groepen Gemiddelde prijzen 1-fase groepenkast (incl. materiaal, montage en btw) Gemiddelde prijzen 3-fase groepenkast (incl. materiaal, montage en btw) 
4 groepen € 365 – € 530 € 535 – € 555 
5 groepen € 490 – € 560 € 565 – € 620 
6 groepen € 515 – € 590 € 585 – € 665 
7 groepen € 540 – € 620 € 605 – € 685 
8 groepen € 565 – € 645 € 625 – € 710 
9 groepen € 665 – € 760 € 675 – € 770 
10 groepen € 695 – € 785 € 705 – € 800 
11 groepen € 695 – € 815 € 730 – € 825 
12 groepen € 745 – € 845 € 755 – € 875 
(Homedeal, 2023)​ 

Hoeveel groepen kunnen er in je groepenkast? 

Het aantal groepen dat is toegestaan in je meterkast hangt af van de capaciteit van je hoofdzekering. Frank legt uit dat bijvoorbeeld bij een hoofdzekering van 3×25 ampère meestal 9 aardlekschakelaars en 39 groepen zijn toegestaan. 

De hoeveelheid groepen die in je meterkast zijn toegestaan, hangt af van de capaciteit van je hoofdzekering. Bijvoorbeeld, bij een hoofdzekering van 3×25 ampère zijn meestal 9 aardlekschakelaars en 39 groepen toegestaan. Frank wijst erop dat dit kan variëren – bijvoorbeeld, op een 1 x 35 ampère aansluiting zijn 3 aardlekschakelaars en 12 groepen toegestaan, terwijl bij een 3 x 40 ampère aansluiting meer groepen mogelijk zijn. 

Welke groepen mogen niet achter een aardlekschakelaar? 

Frank legt uit dat in principe alle groepen achter een aardlekschakelaar moeten zitten, behalve wanneer een apparaat rechtstreeks is aangesloten, zoals een boiler. Deze voorzorgsmaatregel is cruciaal voor de veiligheid van het elektrische systeem. 

Het vervangen van een groepenkast is een cruciale stap bij het renoveren of verbouwen van een huis. Het is van vitaal belang om dit over te laten aan een professionele elektricien om ervoor te zorgen dat alles veilig en volgens de voorschriften wordt geïnstalleerd. 

Delen op:

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten