Krachtstroom aansluiten: Alles wat je moet weten

Krachtstroom aansluiten

Delen op:

In deze blog duiken we diep in de wereld van het aansluiten van krachtstroom. We gaan het hebben over krachtstroom stekkers, we geven een stappenplan hoe je krachtstroom moet aansluiten én leggen de verschillen uit tussen verschillende aansluitingen en stopcontacten.

Krachtstroom stekker

Wat is krachtstroom?  

Krachtstroom levert 400v en is te gebruiken voor apparaten die meer dan de standaard 230v vragen. Je kan hierbij denken aan zware machines zoals lasrobots, lopende banden of een industriële oven. Je ziet krachtstroom voornamelijk terug bij bedrijven in de industrie. Krachstroom is bij huizen bijna nooit nodig omdat bijna alle huishoudelijke apparaten zijn te gebruiken op 230v. Als je een sauna of zonnepanelen in je huis wilt aansluiten doormiddel van krachtstroom dan heb je een 3-fasen aansluiting nodig. 

Wat is een 3-fasen aansluiting? 

Vanuit vroeger zijn huizen standaard voorzien van een 1-fase aansluiting. Dit betekent dat er één kabel van 230 volt het huis binnen komt. Inmiddels worden nieuwe huizen bijna altijd voorzien van een 3 fasen aansluiting, er komen dus drie kabels van 230 volt naar binnen. Hierdoor is het in nieuwe huizen mogelijk om krachtstroom aan te sluiten. Elke groep heeft een vermogen van 25 ampère, dus in totaal kan je gebruik maken van 75 ampère aan vermogen. Dit is voldoende voor zonnepanelen, elektrische kookplaten en andere huishoudelijke apparaten. Wil je krachtstoom aansluiten? Check dan altijd of je huis een 3-fasen aansluiting of krachtstroom heeft.

Wat is het verschil tussen krachtstroom en 3-fasen? 

Een krachtstroom aansluiting wordt wel eens verward met een drie-fasen aansluiting. Met beide aansluitingen kan je meer stroom verbruiken met bij een 3-fasen gebruik je wel gewoon 230v. Het verschil is dus dat je krachtstroom bijna nooit terugziet in huizen maar alleen bij bedrijven met zware machines. Alle huishoudelijke apparaten zijn gemaakt voor 230 volt en niet voor 400 volt. De kans is dus erg groot dat je geen krachtstroom in huis hebt. 

Hoeveel volt is krachtstroom? 

In tegenstelling tot het normale stopcontact, dat een spanning van 230 volt heeft, levert krachtstroom een hogere spanning van 400 volt. Deze hogere spanning maakt krachtstroom ideaal voor het voeden van zware industriële apparaten die een grotere hoeveelheid energie vereisen. Je ziet daarom ook vaker dan bedrijven krachtstroom aansluiten, bij huizen is dit niet standaard.

Wat is het verschil tussen een 4 of 5-polig krachtstroom stopcontact?  

Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen een 4-polige en 5-polige krachtstroom stopcontact. Een 4-polig stopcontact heeft drie polen voor de fase, één voor de aarde en wordt vaak gebruikt in standaard driefasige toepassingen waarbij de neutrale verbinding niet nodig is.. Aan de andere kant heeft een 5-polig stopcontact naast de drie fase- en één nulpolen ook een extra contact voor aarding, zoals PE of PEN. Dit zorgt voor extra bescherming en veiligheid, vooral in situaties waar een betrouwbare aarding cruciaal is. Het kiezen tussen een 4-polig en 5-polig stopcontact hangt af van de specifieke elektrische eisen en veiligheidsnormen van de installatie, evenals de aard van de aangesloten apparatuur. 

Voor licht en geluid gebruik je doorgaans altijd een 5-polig stopcontact en stekker. Een 5-polig stopcontact maakt gebruik van een nul aansluiting en een 4-polige heeft dat niet. 

Verschil mannelijke en vrouwelijke krachtstroom stekkers 

De vrouwelijke stekker zit in het stopcontact en de mannelijke krachtstroom stekker wordt aan het einde van de kabel gemonteerd. De mannelijke en vrouwelijke krachstroom stekker passen in elkaar. De mannelijke stekker heeft pinnen die in de vrouwelijke variant passen.  

mannelijke en vrouwelijke krachtstroomstekkers

Krachtstroom aanvragen 

Als jouw huis geen krachtstroom heeft, is het verstandig om eerst te overwegen of je het echt nodig hebt. In de meeste gevallen is het aansluiten van krachtstroom niet nodig, tenzij je specifieke zware machines wilt gebruiken. Als je toch besluit dat je een krachtstroom aansluiting nodig hebt, moet een professionele installateur de krachtstroom aansluiting aanleggen. Dit vereist een 3-fasen aansluiting in het gebouw, wat zorgt voor de juiste elektrische voorziening voor zware apparaten. 

Via www.mijnaansluiting.nl kan je een aanvraag doen bij jouw netbeheerder. Je kan hier om een uitbreiding vragen, ze komen in de meeste gevallen langs om te kijken wat er nodig is.  

Kan je zelf krachtstroom aansluiten? 

Krachtstroom aansluiten is geen typische doe-het-zelf klus. Het vereist expertise en ervaring op het gebied van elektrische installaties. Daarom is het verstandig om een professionele elektricien in te huren voor deze taak. Als je echter bekend bent met elektrische installaties en je voelt je zelfverzekerd, kun je ons handige stappenplan gebruiken als richtlijn. 

Heb je een elektrotechnische achtergrond en wil je het zelf doen? Lees of bekijk dan hieronder hoe je een krachtstroom stekker aansluit.  

Stappenplan krachtstroom stekker aansluiten 

Wil je graag een handige video zien van hoe je een krachtstroom stekker aansluit? Bekijk dan deze video over het aansluiten van krachstroom.

schema krachtstroom stekker

Hieronder vindt je in een aantal stappen toegelicht hoe je een krachtstroom stekker veilig aansluit. Zorg er altijd voor dat je zelf elektrotechnisch geschoold bent of dat je een installateur inschakeld om dit voor je te doen. Lees hier alle informatie over het vervangen van je meterkast of groepenkast.

Wat heb ik nodig om zelf krachtstroom aan te leggen? 

  • Een krachtgroep 
  • Een kabel 
  • Een krachtstroom stopcontact 
  1. Hoofdschakelaar Uitzetten 

Zorg er altijd voor dat de spanning volledig is uitgeschakeld voordat je begint met de installatie. Gebruik indien nodig een spanningsmeter om dit te controleren. 

  1. Heeft u de Juiste Hoofdschakelaar? 

Controleer of je een 3-fasen hoofdschakelaar hebt. Als je nog een 1-fase hoofdschakelaar hebt, moet deze worden vervangen door een 3-fasen hoofdschakelaar om krachtstroom aan te kunnen sluiten. 

  1. Krachtgroep Monteren 

Monteer de krachtgroep achter de aardlekschakelaar. Zorg ervoor dat de krachtgroep apart is van de andere groepen in de groepenkast. 

  1. Aansluiting Verzwaren 

Neem contact op met je netbeheerder om de elektrische aansluiting te verzwaren. Een medewerker van de netbeheerder zal de situatie beoordelen en bepalen of het veilig is om krachtstroom aan te sluiten. 

  1. Elektra Aanleggen 

Sluit het krachtstroom stopcontact aan met behulp van een geschikte kabel. Zorg ervoor dat de kabel veilig is aangesloten op het krachtstroom stopcontact. Dit zal ervoor zorgen dat je zware apparatuur veilig kan worden aangesloten. 

Aansluiten van een 4-polige krachtstroom stekker: 

Verbindt de draden op de juiste aansluiting. Blauw / de nuldraad wordt niet gebruikt bij de 4-polige krachstroom stekker: 
Bruin: L1 
Zwart: L2 
Grijs: L3 
Geel/groen: Aarde symbool 

Aansluiten van een 5-polige krachstroom stekker 

Verbindt de draden op de juiste aansluiting: 
Bruin: L1 
Zwart: L2 
Grijs: L3 
Blauw: N 
Geel/groen: Aarde symbool 

Ben je benieuwd wat voor kabel je kan gebruiken bij krachtstroom? Lees dan onze blog over het berekenen van de kabeldikte

Gebruik je een perilex aansluiting voor krachtstroom? 

Nee, een Perilex-aansluiting wordt niet gebruikt voor krachtstroom. Een Perilex-aansluiting is specifiek ontworpen voor het aansluiten van zware huishoudelijke apparaten zoals elektrische kookplaten, ovens en wasmachines. Hoewel het gebruikmaakt van een 400 volt-aansluiting, wat overeenkomt met krachtstroom, is het belangrijk op te merken dat de functionaliteit en het doel verschillen. 

Het aansluiten van een Perilex-aansluiting vereist specifieke bedrading en een passend stopcontact. Het proces van installatie en gebruik verschilt van dat van krachtstroom. 

Krachtstroom installatie

Delen op:

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten