Thermografie in de elektrotechniek

Thermografie inspectie op elektrotechnische installatie

Delen op:

Natuurlijk weet iedere Elektromonteur hoe belangrijk het is om een elektrotechnische installaties veilig en betrouwbaar te houden. Een belangrijk onderdeel van elektrotechnisch onderhoud en inspectie is thermografie, en in dit artikel gaan we kijken naar wat thermografie is en wat de voordelen zijn van thermografie.

Wat is Thermografie?

Thermografie is een contactloze meetmethode waarbij men de temperatuurverschillen kan opsporen in elektrotechnische installaties. Dit gebeurt met een thermografische camera: een camera die is uitgerust met een optiek voor infrarood (normaal glas filtert IR-straling) en een detector die de golflengte analyseert. Met een thermografische inspectie kan je in een vroeg stadium met een infraroodcamera defecten detecteren om brand, energieverlies of ongelukken te voorkomen

Hoe pas je Thermografie toe binnen de Elektrotechniek?

Wanneer een elektrische stroom door een geleider gaat wordt er intern warmte gegenereerd. Vaak al ver voordat het gebrek met het oog zichtbaar is. Bij elektrische gebreken ontstaat vrijwel altijd een temperatuurverhoging.


Temperatuur is een belangrijke indicator voor de betrouwbaarheid van elektrische componenten. Met gebruik van thermografie kan de temperatuur van een elektrisch systeem tijdens gebruik veilig worden gecontroleerd. Daarnaast komen onder hoogspanning elektrische emissies voor die tot vonkoverslag kunnen leiden.
thermografie elektrotechniek

Voordelen van Thermografie binnen de Elektrotechniek

Het belang van thermografie in elektrotechniek kan niet genoeg benadrukt worden. Elektrische storingen en brandgevaar zijn risico's die we te allen tijde willen minimaliseren. Thermografie stelt je in staat om potentiële problemen op te sporen voordat ze uitgroeien tot gevaarlijke situaties. Hier zijn enkele redenen waarom thermografie zo waardevol is in elektrotechnische inspecties:

  • Veiligheid: Inspecties van elektrotechnische installaties zonder thermografie brengen risico's met zich mee. Met warmtebeeldcamera's kunnen inspecteurs op veilige afstand werken, wat de kans op letsel vermindert.
  • Probleemdetectie: Thermografische inspectie stelt je in staat om elektrische componenten te evalueren zonder fysiek contact. Zo kan je vroegtijdig problemen zoals oververhitting, losse verbindingen en onevenwichtige belastingen opsporen.
  • Kostenbesparing: Het vroegtijdig opsporen van problemen betekent dat je op tijd een defect kan repareren. Hierdoor is de kans kleiner dat het defect uitgroeit tot een groot probleem.
  • Downtime minimaliseren: Door problemen te identificeren voordat ze tot storingen leiden, kan je ongeplande uitvaltijd minimaliseren, wat cruciaal is voor bedrijven die continu afhankelijk zijn van stroomvoorziening.

NEN3140 keuringen en thermografie

De NEN3140 vormt een Nederlandse norm die verantwoordelijk is voor het waarborgen van de veiligheid van elektrische systemen. Het integreren van thermografie in deze inspecties brengt verscheidene voordelen met zich mee:

  • Efficiëntie: Door thermografie te integreren in NEN3140 inspecties wordt de overlast voor gebruikers tot een minimum beperkt. Problemen kunnen worden geïdentificeerd zonder dat de installatie uitgeschakeld hoeft te worden.
  • Veiligheid: Thermografische inspecties worden uitgevoerd zonder direct fysiek contact met de installatie, wat de veiligheid aanzienlijk verhoogt, vooral in operationele omgevingen zoals fabrieken of distributiecentra.

Kortom, het toepassen van Thermografie bij inspecties heeft vele voordelen. Het is daarom omtrent veiligheid en preventief werken een uitstekende toepassing binnen de elektrotechniek. 

Bron: van Woesik Elektro & Energiekeurplus.nl

Delen op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten