Hoe ziet de toekomst van een elektromonteur eruit?

Delen op:

Spoiler! De toekomst voor elektromonteurs ziet er natuurlijk goed uit, omdat er een groeiende vraag is naar professionele elektromonteurs in veel verschillende sectoren. Maar welke sectoren groeien het snelste en waar heb je de meeste baanzekerheid en de kans op het hoogste salaris? Je leest het in dit artikel!


Welke sectoren groeien het snelste?
Een van de belangrijkste groeisectoren voor elektromonteurs is de energie-industrie, waar elektromonteurs werken aan de installatie en het onderhoud van alternatieve energiebronnen, zoals zonnepanelen, windturbines en natuurlijk het energienetwerk. Ook de groeiende vraag naar elektrische voertuigen en de technologische ontwikkelingen bij de slimme huizen zullen bijdragen aan de groei in de elektromonteur sector.


Welke specialisaties worden er gevraagd?
Elektromonteurs zijn ook in staat om zich te specialiseren in specifieke gebieden, zoals automatisering, communicatie-technologie, industriële elektronica of gebouwautomatisering. Dit kan hen in staat stellen om een hoger salaris te verdienen en meer kansen voor carrièreontwikkeling te hebben.

elektromonteur 91

Hoe moet ik mezelf als elektromonteur ontwikkelen?
De elektromonteur van de toekomst zal waarschijnlijk moeten voldoen aan een aantal nieuwe eisen als gevolg van veranderende technologieën en veranderende markteisen. Hieronder zijn een aantal van de vaak genoemde eisen:

  1. Vaardigheid in de nieuwste technologieën: De elektromonteur van de toekomst zal waarschijnlijk moeten worden bijgeschoold in de nieuwste technologieën, zoals internet of things (IoT), geavanceerde automatisering en duurzame energiebronnen.
  2. Communicatievaardigheden: De elektromonteur van de toekomst zal waarschijnlijk meer moeten communiceren met andere afdelingen en disciplines, zoals IT-teams, om de implementatie van nieuwe technologieën te coördineren.
  3. Flexibiliteit: De elektromonteur van de toekomst zal waarschijnlijk flexibel moeten zijn en snel kunnen aanpassen aan veranderende situaties en technologieën.
  4. Kennis van duurzaamheid: De elektromonteur van de toekomst zal waarschijnlijk kennis moeten hebben van duurzaamheid en energie-efficiëntie, en hoe elektrische systemen bij kunnen dragen aan een duurzamere wereld.
  5. Veiligheid: De elektromonteur van de toekomst zal waarschijnlijk nog meer nadruk moeten leggen op veiligheid, zowel voor zichzelf als voor anderen. Dit kan door bijvoorbeeld voor kennis op te doen over de laatste veiligheidsnormen en -richtlijnen.
  6. Opleiding: Continu bijscholen zal van groot belang zijn aangezien technologie snel verandert, zowel op technisch als wetgevingsvlak. Opleiding en certificering zullen hierbij een cruciale rol spelen.

Wat kan ik al elektromonteur hiermee?
Stel jezelf na het lezen van deze eisen de vraag; Op welk gebied kan ik mezelf nog ontwikkelen? Zijn dat de softskills zoals communicatievaardigheden en flexibiliteit? Of meer de hard skills zoals kennis en ervaring in bepaalde specialisaties? Als je hier een goed beeld van hebt kan je het gesprek aangaan met je leidinggevende voor gerichte trainingen of cursussen.

Benieuwd of dat je nog wel in de juiste sector werkt?
Maak de vacature keuzetest en zie direct of dat jouw wensen en voorkeuren aansluiten bij de juiste sector/bedrijf.


Delen op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten