Wattage berekenen: Hoe doe je het?

watt berekenen foto

Delen op:

In de elektrowereld is wattage een veelgebruikte term, maar wat betekent het eigenlijk? En belangrijker nog, hoe kun je het zelf berekenen en waarvoor heb je deze kennis nodig?

Wat is Wattage?

Voordat we dieper ingaan op het berekenen van wattage, laten we eens kijken naar wat het precies is. Wattage is de eenheid van vermogen, die aangeeft hoe snel energie wordt gebruikt of omgezet. Het vertelt ons hoeveel energie een apparaat per seconde verbruikt of produceert.

1 watt (W) is gelijk aan één joule per seconde; 1 W = 1 J/s

Formule wattage berekenen. P = U X I

Hoe Bereken je Wattage?

Het berekenen van wattage is over het algemeen vrij eenvoudig. Het wordt meestal berekend door het vermenigvuldigen van de spanning (V) met de stroomsterkte (I) volgens de formule:

P(watt) = V (volt) x I (ampère)

Waarbij:

  • P staat voor vermogen in watts (W)
  • V staat voor spanning in volts (V)
  • I staat voor stroomsterkte in ampères (A)

Deze formule is afgeleid van de wet van Ohm, die stelt dat de stroom (I) gelijk is aan de spanning (V) gedeeld door de weerstand (R) . Als we de formule herschrijven om de spanning te isoleren, krijgen we V=I×R. Aangezien het stroomverbruik gelijk is aan de spanning vermenigvuldigd met de stroomsterkte, gebruiken we de formule zoals hierboven getoond.

Voorbeeld 1:
Stel dat je een lamp hebt met een spanning van 230V en een stroomsterkte van 2A. Het wattage van de lamp kan worden berekend als volgt:
P = 230V x 2A = 460W
De lamp verbruikt dus 460 watt vermogen.

Voorbeeld 2:
Je hebt een elektrische waterkoker met een spanning van 220V en een stroomsterkte van 10A. Het wattage van de waterkoker is:
P = 220V x 10A = 2200W
Dit betekent dat de waterkoker een vermogen van 2200 watt heeft.

Voorbeeld 3:
Een elektrische föhn heeft een spanning van 120V en een stroomsterkte van 8A. Het wattage van de föhn kan worden berekend als volgt:
P = 120V x 8A = 960W
De föhn verbruikt dus 960 watt vermogen.

Houd er rekening mee dat sommige apparaten het vermogen (wattage) rechtstreeks aangeven, terwijl je voor andere apparaten de spanning en stroomsterkte moet weten om het stroomverbruik te berekenen. Als het vermogen (in watt) van een apparaat al is gegeven, hoef je alleen dat getal te noteren, omdat het al het product is van spanning en stroomsterkte.

Calculator watt berekenen

Wil je niet zelf aan de slag met het berekenen van de wattage of stroomverbruik? Gebruik dan deze handige calculator tool om het voor je te doen.

Overzicht schema Wattage van veelgebruikte apparaten:

ApparaatWattage
Vaatwasser2000 – 2500 watt
Föhn1800 watt
Wasmachine2500 – 3000 watt
Oven3000 watt
Wattage veelgebruikte apparaten

Toepassingen van Wattage

Het begrijpen van wattage heeft verschillende toepassingen:

  1. Energieverbruik beoordelen: Door het wattage van een apparaat te berekenen, kun je een idee krijgen van het energieverbruik en daarmee de energiekosten inschatten.
  2. Dimensionering van elektrische systemen: Het kennen van het vermogen van verschillende apparaten is essentieel voor het ontwerpen van elektrische systemen met voldoende capaciteit.
  3. Veiligheid: Het berekenen van het vermogen is belangrijk voor het beoordelen van de belasting op elektrische circuits en het voorkomen van overbelasting en brandgevaar.
  4. Duurzaamheid: Door het energieverbruik te meten, kunnen mensen bewuster worden van hun energiegebruik en streven naar meer energiezuinige keuzes.
  5. Industriële toepassingen: In industriële omgevingen is het kennen van het vermogen van machines en apparatuur essentieel voor het plannen van productieprocessen en het optimaliseren van energie-efficiëntie.

Wattage (watt) is een cruciaal concept in de elektrowereld en heeft diverse toepassingen, van het beoordelen van energieverbruik tot het ontwerpen van veilige systemen. Door te leren hoe je wattage kunt berekenen en toepassen, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen over energiegerelateerde kwesties.

Hoeveel watt mag er op één groep in de groepenkast?

In algemene termen wordt het maximale vermogen (in watt) dat op een groep kan worden aangesloten, bepaald door de nominale stroomsterkte van de groep en de nominale spanning van het elektriciteitsnet. De formule is:

Maximaal vermogen (Watt) = Nominale spanning (Volt) × Nominale stroomsterkte (Ampère)

Bijvoorbeeld, in een situatie waar de nominale spanning 230 volt is en de nominale stroomsterkte van de groep 16 ampère is:

Maximaal vermogen (Watt)=230 V×16 A=3680 W

Dit betekent dat het totale vermogen van alle apparaten die op die groep zijn aangesloten, niet hoger mag zijn dan 3680 watt.

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten groepen zijn in een elektrische installatie, zoals groepen voor verlichting, stopcontacten, keukenapparatuur, krachtstroom etc. Elk type groep kan verschillende limieten hebben op basis van de aard van de aangesloten apparatuur.

Gloeilamp vervangen door led

Als we ons richten op verlichting en hoe helder het licht is, gebruiken we de eenheid Lumen (lm). Lumen wordt gebruikt om de totale hoeveelheid licht uitgedrukt. Het onderstaande schema kan van pas komen wanneer je lampen in huis wilt vervangen.

LampGemiddelde lichtsterkte (lumen)
Gloeilamp (60W)800 lm
Halogeenlamp (43W)750 lm
LED-lamp (10W)800 lm
Spaarlamp (15W)900 lm
Watt naar lumen

Delen op:

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten