In gesprek met Frank van der Loop, elektromonteur in hart en nieren, bespreken we verschillende groepenkastmerken. Welke groepenkasten en meterkasten vindt hij fijn werken en welke niet? We gaan in gesprek met een expert om erachter te komen welk merk volgens hem de beste groepenkast van dit moment is.
Welke merken groepenkasten zijn er?
ABB, Eaton en Hager worden het meest gebruikt. “In het noorden van het land zie je ook meer Schneider en Attema terug,” zegt Frank. “Meestal bepaalt de installateur welke meterkast of groepenkast er geplaatst wordt, zeker bij renovatie in de woningbouw. Als je samenwerkt met bedrijven of verenigingen dan bepalen ze soms ook zelf welke groepenkast er gebruikt moet worden, dit staat dan beschreven in het plan van expertise,” vertelt Frank.
Naast de onderstaande vijf bekende merken heb je ook nog een aantal kleinere merken waaronder Gacia uit China en Emat van de webwinkel Elektramat. Deze kom je niet heel veel tegen in de markt.
Meest gebruikte groepenkast merken in Nederland
- Hager
- ABB
- Eaton
- Attema – Nederlands
- Schneider Electric
Wat is volgens jou het beste groepenkast merk?
“Ik ben een trotste Hager installateur, dus het antwoord op die vraag is niet zo moeilijk,” lacht Frank. “Hager is voor mij gewoon het beste groepenkast merk. Het is een Frans-Duits bedrijf en alles wordt daar ook geproduceerd. Het is een bedrijf dat echt naar de monteurs luistert en ze betrekt bij het ontwerpen van de groepenkast.”
Hager had een tijd geleden een nieuwe groepenkast ontworpen die goed paste bij de nieuwbouw maar minder goed bij renovatie. “Bij het renoveren van huizen lopen we er regelmatig tegenaan dat de meterkast nog onder de trap zit. Je hebt dan weinig ruimte om te werken, waardoor de bovenunit van de nieuwe groepenkast niet paste,” geeft Frank aan. “Vervolgens heeft Hager vanuit heel het land verschillende installateurs bij elkaar geroepen en toen zijn we samen gaan tekenen. Uiteindelijk is daar een andere compactere versie uitgekomen. Dat is typerend voor Hager, ze betrekken de monteurs die ermee moeten werken bij het ontwerpen van de groepenkasten. Hierdoor krijg je een groepenkast die helemaal is afgestemd op de praktijk, voor mij dus de beste groepenkast.”
Hager heeft volgens Frank een aantal voordelen waardoor hij graag met dit type groepenkast werkt. “Bij veel merken groepenkasten moet je de aardedraad vanaf de bovenkant invoeren. Bij Hager kan je aan de zijkant gemakkelijk een gaatje erin prikken zodat de aardedraad ook vanaf de zijkant ingevoerd kan worden,” geeft Frank aan. “Je ziet bij oude huizen ook nog vaak buizen achter de groepenkast, bij een Hager groepenkast kan je de achterkant (zie foto links) en uitsnijden met een stanleymes, bij de andere kasten moet je er een stuk uitslijpen.
Enthousiast praat Frank verder, “bij een Hager groepenkast heb je ook echt meer werkruimte dan bij een groepenkast van ABB of Eaton. Daarnaast zie ik de minste storingen terugkomen in Hager groepenkasten. Dat zijn voor mijn genoeg redenen om met de groepenkasten van Hager te blijven werken.”
Het verschil tussen Hager, ABB of Eaton groepenkasten
“Het busboardsysteem van ABB-meterkast vind ik persoonlijk minder fijn werken. Je kan er heel makkelijk een automaat/groep bijzetten en dan staat hij meteen onder spanning. Het gevaar hiervan is dat elke leek een automaat kan kopen en hem erbij kan zetten,” geeft Frank aan. “Daarnaast kan je de automaten bewegen als je ze vastgeklikt hebt, dit maakt ze kwetsbaar. Als er druk op komt of iemand stoot er flink tegenaan dan kunnen ze buigen waardoor er eerder storingen kunnen ontstaan.”
“De groepenkasten van Eaton hebben voor mij dezelfde nadelen. De materialen zijn goed maar het nadeel is dat je alles moet vastschroeven (zie foto Eaton groepenkast). Daarnaast heb je ook minder ruimte om in te werken, bij Hager is veelal plug & play.” Een ander voordeel van Hager is de DIN-rail, bij het vervangen van een bestaande meterkast loop je er wel eens tegenaan dat de bestaande draden te kort zijn. Bij Eaton en ABB-kasten moet je dan een lasdoos boven de groepenkast plaatsen zodat je de draden kan verbinden. Hager maakt gebruik van een DIN-rail (zie foto van Hager groepenkast), hierdoor kan je op een veilige en mooie manier de kabel verbinden en verlengen in de groepenkast zelf. Het kost ook nog eens een stuk minder tijd en het ziet er mooier uit omdat je geen extra lasdozen hoeft te plaatsen.”
“Laten we vooropstellen dat alle merken goede en veilige materialen hebben, alleen vind ik ze niet allemaal even handig om mee te werken,” geeft Frank aan.
Waar moet je op letten als je een groepenkast wilt laten vervangen
“In de installatiebranche zijn er ook bedrijven die het niet zo nauw nemen met de voorschriften; cowboys noem ik ze. Installateurs zonder zegelrecht, zonnepaneleninstallateurs zonder goed opgeleid personeel. Je komt de vreemdste dingen tegen in een groepenkast, van kroonsteentjes tot lasdoppen en drie draden onder één klem,” geeft Frank aan. Volgens de NEN 1010 mag je meer dan 4 groepen plaatsen per aardlekschakelaar; maar je ziet dit in de praktijk ook vaak fout gaan, bijvoorbeeld als particulieren krachtstroom, kabels gebruiken die te dun zijn of een perilex stopcontact willen gaan aanleggen.”
Als je een groepenkast wilt uitbreiden of laten vervangen, moet je dus goed opletten of installateurs zegelrecht hebben. Om zegelrecht te verkrijgen, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden en een certificering behalen. Je mag er dan wel van uitgaan dat je te maken hebt met een installateur die weet waar hij het over heeft.
Over het algemeen moet je bij het kiezen van een groepenkast rekening houden met de volgende factoren:
- Grootte van de installatie: Als je een grote installatie hebt met veel elektrische apparaten en circuits, moet je een groepenkast kiezen die voldoende capaciteit en flexibiliteit biedt om aan je behoeften te voldoen.
- Veiligheid en kwaliteit: Kies een merk dat bekend staat om zijn betrouwbaarheid en kwaliteit. Dit is vooral belangrijk omdat groepenkasten de elektrische veiligheid van een gebouw waarborgen.
- Type bescherming: Overweeg of je extra functies nodig hebt, zoals differentiële stroomonderbrekers (aardlekschakelaars) voor extra veiligheid tegen lekstromen.
- Prijs: Het is belangrijk om binnen je budget te blijven, maar probeer niet te bezuinigen op veiligheid en kwaliteit. Een iets duurdere groepenkast van een betrouwbaar merk kan op de lange termijn een betere investering zijn vanwege de betrouwbaarheid en duurzaamheid.
- Compatibiliteit en uitbreidingsmogelijkheden: Zorg ervoor dat de groepenkast compatibel is met de elektrische componenten en systemen die je momenteel hebt of van plan bent te installeren. Ook moet je nadenken over mogelijke toekomstige uitbreidingen van je elektrische installatie.
- Certificeringen en normen: Controleer of de groepenkast voldoet aan relevante veiligheidsnormen en certificeringen in jouw regio.
De beste groepenkast: Welke moet je kiezen?
Laten we voorop stellen dat groepenkasten van het merk ABB, Eaton en Hager allemaal van goede kwaliteit zijn. Het hangt van persoonlijke voorkeuren af, zoals die van Frank, welke type groepenkast je het fijnste vindt om mee te werken. Bekijk onze blog over het vervangen van een meterkast of groepenkast om een prijsindicatie te krijgen. Je kan dan op onderzoek uitgaan welke type groepenkast de beste prijs/kwaliteit verhouding heeft.