Wat is het verschil tussen NEN 1010 en NEN 3140?

dall·e 2024 06 20 16.57.34 a realistic photo of an electrician in a work uniform studying a document titled 'nen3140'. he is standing at a workbench with electrical tools around

Delen op:

Bij elektrotechniek draait alles om veiligheid en kwaliteit. Daarom zijn er normen opgesteld die ervoor zorgen dat installaties betrouwbaar en veilig zijn. Twee van de normen waar jij als elektromonteur mee te maken hebt, zijn NEN 1010 en NEN 3140. Maar wat betekenen deze normen precies en wat zijn de verschillen? In deze blogpost leggen we het uit.

Wat is NEN?

Eerst even een stapje terug naar de basis van de normen. NEN staat voor Nederlandse Norm. Hierin maken we afspraken over de kwaliteit en veiligheid van producten, diensten en processen. Deze normen worden opgesteld door de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut. Zij vertalen internationale en Europese normen naar de Nederlandse situatie.

Wat is NEN 1010?

NEN 1010 is de norm voor laagspanningsinstallaties in Nederland. Deze norm beschrijft hoe elektrische installaties in woningen en gebouwen veilig moeten worden aangelegd. Het doel is om elektrische gevaren zoals brand en elektrische schokken te voorkomen. De NEN 1010 is gebaseerd op de Europese HD 60364-normenreeks, maar bevat ook specifieke Nederlandse bepalingen.

Krachtstroom aansluiten

Wat is NEN 3140?

NEN 3140 gaat over het veilig werken aan en met elektrische installaties. Deze norm richt zich vooral op de bedrijfsvoering en onderhoud van bestaande installaties. Het doel van NEN 3140 is om de veiligheid van werknemers en anderen die in de buurt van elektrische installaties komen te waarborgen. De norm geeft richtlijnen voor het uitvoeren van werkzaamheden, zoals inspecties, onderhoud en reparaties.

Verschillen tussen NEN 1010 en NEN 3140

Hoewel beide normen gericht zijn op veiligheid, zijn er duidelijke verschillen:

  • Toepassingsgebied: NEN 1010 is van toepassing op de aanleg van nieuwe installaties, terwijl NEN 3140 zich richt op het beheer en onderhoud van bestaande installaties.
  • Doelgroep: NEN 1010 wordt vooral gebruikt door installateurs die nieuwe installaties aanleggen. NEN 3140 is bedoeld voor iedereen die werkt met of in de buurt van bestaande installaties, zoals onderhoudspersoneel en technische dienstmedewerkers.
  • Inhoud: NEN 1010 beschrijft hoe een installatie technisch moet worden aangelegd. NEN 3140 geeft richtlijnen voor veilig werken aan en met installaties, inclusief de benodigde maatregelen en procedures.

Kort door de bocht

NEN 1010 en NEN 3140 bestaan voor de veiligheid in de elektrotechniek, maar hebben verschillende toepassingen. NEN 1010 richt zich op de aanleg van veilige nieuwe installaties, terwijl NEN 3140 zorgt voor de veiligheid bij het werken aan bestaande installaties.

Delen op:

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten