Elektromonteur worden: Opleidingseisen en mogelijkheden

elektromonteur worden

Delen op:

Ben je geïnteresseerd in elektrotechniek en wil je graag Elektromonteur worden? Goed nieuws! Er zijn verschillende mogelijkheden om Elektromonteur te worden. Dit artikel geeft een overzicht van de eisen om Elektromonteur te worden, inclusief informatie over omscholing voor mensen met een technische achtergrond, zoals automonteurs. Daarnaast benoemen we enkele elektrotechnische mbo-opleidingen die in Nederland worden aangeboden. 

Hoe word je Elektromonteur?

Om Elektromonteur te worden, heb je meestal een mbo-opleiding nodig. De vereiste opleidingsniveaus kunnen variëren, maar over het algemeen is een diploma op minimaal niveau 2 of 3 nodig. Daarnaast zijn technische vaardigheden, interesse in elektrische systemen en nauwkeurigheid belangrijke eigenschappen voor een elektromonteur. Het is ook essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de elektrotechniek, omdat technologie constant veranderd. Je hebt twee mogelijkheden om een opleiding te volgen:

  1. Je schrijf jezelf direct in bij een mbo elektrotechniek opleiding
  2. Je laat jezelf omscholen via een bedrijf

Het voordeel van het omscholen via een bedrijf is dat je opleiding betaald wordt en je daarnaast ook nog eens direct full-time betaald krijg. Klinkt goed toch! Er zijn verschillende bedrijven die omscholingstrajecten aanbieden. Bekijk het artikel De beste Elektrotechnische bedrijven van Nederland, dit kan je helpen om een keuze te maken.

Omscholing naar elektromonteur

Als je al een technische achtergrond hebt, bijvoorbeeld als automonteur, dan heb je een voorsprong bij het worden van een Elektromonteur. Veel bedrijven zijn zich bewust van de groeiende vraag naar Elektromonteurs en bieden omscholingsprogramma's aan voor werknemers met relevante technische ervaring. Alliander, Enexis, Heijmans, BAM zijn voorbeelden van bedrijven die opleidingen en salarissen betalen voor mensen die de overstap willen maken naar de elektrotechniek. Dit biedt een geweldige kans om jezelf te ontwikkelen terwijl je betaald krijgt.

Elektrotechnische mbo-opleidingen in Nederland

Je kan jezelf natuurlijk ook direct inschrijven bij een opleidingsinstituut. Hieronder volgt een lijst met enkele elektrotechnische mbo-opleidingen die je in Nederland kunt volgen:

  1. Mbo Elektrotechniek (niveau 2, 3 en 4) - Leer de basisprincipes van elektrotechniek en ontwikkel vaardigheden op het gebied van installatie, onderhoud en reparatie van elektrische systemen.

  2. Mbo Industriële Elektrotechniek (niveau 4) - Richt je op elektrotechnische processen binnen de industrie, zoals automatisering, besturingssystemen en energiedistributie.

  3. Mbo Energie- en Installatietechniek (niveau 2 en 3) - Leer over energievoorziening, duurzame technieken en elektrotechnische installaties in woningen en gebouwen.

  4. Mbo Mechatronica (niveau 2, 3 en 4) - Combineer elektrotechniek met werktuigbouwkunde en besturingstechniek om complexe machines en systemen te ontwikkelen en onderhouden.

  5. Mbo Technicus Engineering Elektrotechniek (niveau 4) - Verdiep je in geavanceerde elektrotechnische concepten en word een specialist op het gebied van ontwerp, onderhoud en beheer van elektrotechnische systemen.

Welke stappen moet ik eerst zetten om Elektromonteur te worden?

Hieronder volgt een simpel stappenplan die je kan helpen om een juiste keuze te maken.

  1. Maak een keuze of dat je jezelf via een bedrijf wilt laten om/bijscholen of direct bij een opleidingsinstituut zoals het ROC. Het artikel Omscholen tot Elektromonteur kan je hierbij helpen.
  2. Maak daarna de keuze bij welk bedrijf of opleidingsinstituut je jezelf wil aansluiten. Doe goed onderzoek via Google. Het helpt ook om de vacature keuzehulp van voorelektromonteurs.nl te maken. Dit geeft je inzicht in welke branche binnen de Elektrotechniek het beste bij je past. Woningbouw, netbeheer of toch de utiliteit?
  3. Nadat je een lijstje gemaakt hebt met bedrijven of opleidingen is het tijd om contact op te gaan nemen. Vraag naar de startdata, eisen om toegelaten te worden en bij een bedrijf vraag je ook naar de arbeidsvoorwaarden.

Mocht je vragen hebben dan kan je ze altijd onder aan de artikel stellen. Laat een reactie achter en we reageren er op.

Delen op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten