Het échte salaris van een Elektromonteur in 2023

Salaris elektromonteur

Delen op:

Ben je een elektromonteur of Elektricien en wil je weten of je wel voldoende verdient? Of ben je op zoek naar een eerlijk beeld van het salaris voor elektromonteurs in 2023? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bij voorelektromonteurs.nl hebben we een grootschalig salarisonderzoek uitgevoerd onder meer dan 2.200 elektromonteurs en elektriciens. 

Wat tellen we mee met het salaris van een elektromonteur?

Voordat we de resultaten induiken, is het goed om te weten wat we precies bedoelen met salaris. We hebben de deelnemende elektromonteurs gevraagd naar hun ‘kale’ bruto maandsalaris. Veel elektromonteurs ontvangen extra toeslagen voor ploegen- of storingsdiensten of maken overuren. Deze extra inkomsten nemen we niet mee in het salaris. Ook vakantiegeld of een 13e maand tellen we niet mee. Zo kunnen we de salarissen van alle deelnemende elektromonteurs op een eerlijke manier met elkaar vergelijken.

Het salaris van elektromonteurs op basis van het mbo-niveau 

Van de elektromonteurs die aan onze enquête hebben deelgenomen, heeft maar liefst 87% een elektrotechnisch mbo-diploma. We hebben onder andere gekeken naar wat een elektromonteur verdient op basis van de volgende drie opleidingsniveaus: mbo-1 en 2 niveau, mbo-3 niveau en mbo-4 niveau. Wat valt ons dan op:

 • Mbo-1 en 2 niveau: De grootste groep elektromonteurs met dit opleidingsniveau, namelijk 18%, verdient een salaris tussen de 3.200 en 3.500 euro bruto per maand.
 • Mbo-3 niveau: Ook hier verdient de grootste groep elektromonteurs, 20%, een salaris tussen de 3.200 en 3.500 euro bruto per maand.
 • Mbo-4 niveau: Voor elektromonteurs met een mbo-4 opleiding geldt dat de grootste groep, 22%, een salaris verdient tussen de 3.500 en 4.000 euro bruto per maand. Op de voet gevolgd door de groep die meer dan 4.000 euro bruto per maand verdient (21%).

De horizontale as vertegenwoordigt het percentage van de deelnemers dat het antwoord heeft gegeven.

Maak de salaristest voor Elektromonteurs

Wil je weten of dat je meer of minder verdient dan gemiddeld in de markt? Maak dan de salaristest. 

Het salaris van elektromonteurs op basis van jaren werkervaring

Het is opvallend dat het aantal jaren werkervaring net zoveel invloed heeft op je salaris als je opleidingsniveau. Van de elektromonteurs met minimaal 15 jaar werkervaring verdient 60% een salaris van minimaal 3.500 tot meer dan 4.000 euro bruto per maand. Van deze groep heeft 17% een Mbo-1, 2 of 3 niveau. Als elektromonteur met een lager mbo-niveau is het dus mogelijk om een hoger salaris te verdienen door middel van je werkervaring. Werkgevers waarderen werkervaring net iets meer dan opleidingsniveau.   

gemiddeld salaris elektromonteur werkervaring

De horizontale as vertegenwoordigt het percentage van de deelnemers dat het antwoord heeft gegeven.

De helft van de elektromonteurs is ontevreden over het salaris

Niet elke elektromonteur voelt die waardering door zijn of haar werkgever. Wat er echt uitspringt is dat 51% van de deelnemende elektromonteurs, ontevreden is over het salaris. En 4 van de 10 elektromonteurs is bereid van baan te wisselen voor een hoger salaris. Als dit ook voor jou geldt, is onze vacature keuzehulp wat voor jou. Met deze keuzehulp weet je na zeven simpele vragen welk bedrijf het beste bij je past. De uitslag ontvang je direct per mail. Misschien kom je wel tot de conclusie dat het echt tijd is om die overstap naar een andere werkgever te maken. Wil je weten welke werkgever interessant is voor jou? Lees dan onze blog over de beste elektrotechnische werkgevers.

Andere factoren die het salaris van een elektromonteur beïnvloeden

Naast opleiding en werkervaring zijn er ook andere factoren die de hoogte van je salaris beïnvloeden. Denk aan:

 • de sector waarin je werkt,
 • de locatie van het bedrijf (in stedelijke gebieden verdien je vaak meer),
 • het soort werk dat je doet en/of de extra verantwoordelijkheden die je hebt.

Overige arbeidsvoorwaarden 

Het salaris dat je als elektromonteur verdient is belangrijk. Het is een teken van waardering voor jouw vakkennis en ervaring. Bovendien is een goed salaris tegenwoordig noodzakelijk om je vaste lasten te betalen. Maar (alleen) geld maakt niet gelukkig. Een fijne collegiale werksfeer is belangrijk. Net als de kansen die je krijgt om jezelf verder te ontwikkelen of een goede werk-privé balans. Voor iedere elektromonteur kan dat weer iets anders zijn.   

Verdien jij meer of minder dan een vergelijkbare elektromonteur?

Wil je weten of je meer of minder verdient dan een elektromonteur met hetzelfde opleidingsniveau en aantal jaren werkervaring? Vul dan de salaristest voor Elektromonteurs in en kom er vandaag nog achter!

 

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Schrijf je hieronder dan in voor de Elektromonteurs VIP lijst. Je ontvangt dan wekelijks interessante blogs om jou als elektromonteur verder te helpen in je loopbaan.

Delen op:

1 reactie. Plaats een nieuwe

 • NGTh van der Vliet
  16 december 2023 13:37

  Het salaris was voor mij de reden om offshore te gaan werken, in die tijd verdiende dat best goed alleen zijn alle salarissen in de tussentijd verhoogd en die niet, ik heb dus diploma’s bij gehaald, en heb 35 jaar als E/I technician op diverse productieplatforms gewerkt, mijn laatste salaris toen ik nog werkte was 5500 Bruto, dus ruim boven de 4000Euro. mijn advies is dus, steek je nek uit en haal diploma’s bij.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten