ZZP elektromonteur worden? Ontdek de voor- en nadelen.

Uitvoerder alliander

Delen op:

Sta je weleens op de werkvloer en verlang je naar meer vrijheid en zelfstandigheid? Als elektromonteur kan het zelfstandig ondernemerschap aantrekkelijk klinken. Maar voordat je die stap zet, is het belangrijk om de voor- en nadelen van het ondernemerschap als elektromonteur goed te begrijpen. In dit blog heeft Voorelektromonteurs.nl alle belangrijke aspecten voor je op een rij gezet. Zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken of het zelfstandig ondernemerschap past bij jouw toekomst als elektromonteur.

De voordelen voor een ZZP elektromonteur

De stijging van het aantal zzp’ers in Nederland is niet voor niks. Er zitten zeker voordelen aan het zelfstandig ondernemerschap.

  • Flexibiliteit: Als zzp elektromonteur bepaal je zelf welke opdrachten je aanneemt en hoe je jouw diensten aan klanten aanbiedt. Je kunt je werktijden grotendeels zelf bepalen. Al zal je vaak wel moet werken volgens de verwachtingen van je opdrachtgevers.
  • Diversiteit: Als zzp elektromonteur werk je vaak voor verschillende opdrachtgevers, in diverse projecten en in verschillende sectoren. Dit biedt je de kans om je vaardigheden uit te breiden en je netwerk op te bouwen.
  • Eigen stijl en identiteit: Als zzp'er kun je je onderscheiden van concurrenten door je eigen stijl, identiteit en specialisme te ontwikkelen. Je hebt de vrijheid om te investeren in trainingen en cursussen die jij interessant vindt.
  • Eigen tarieven bepalen: Als zelfstandig ondernemer bepaal je zelf je uurtarief, gebaseerd op je ervaring, projectcomplexiteit en marktvraag. Je kunt vaak een hoger uurtarief vragen dan in loondienst. Bouw je een goede reputatie op en ben je bereid hard te werken, dan kan je als zzp elektromonteur waarschijnlijk meer verdienen dan in loondienst. Lees hier onze blog over het netto inkomen van een zzp elektromonteur.

De nadelen voor een ZZP elektromonteur

Wees je ook bewust van de nadelen en uitdagingen voordat je de beslissing neemt om als zzp elektromonteur aan de slag te gaan.

  • Financieel risico: Als zzp elektromonteur draag je zelf het financiële risico van je onderneming. Je kunt te maken krijgen met late betalingen of faillissementen van opdrachtgevers. Er kunnen ook periodes zijn waarin je minder opdrachten hebt. Bouw daarom altijd een financiële reserve op voor rustige periodes.
  • Geen vast maandinkomen: Je inkomsten als zzp elektromonteur zijn onvoorspelbaar en afhankelijk van opdrachten en gewerkte uren. Bovendien mis je secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen, opleidingsbudget en pensioenbijdragen die een elektromonteur in loondienst wel heeft.
  • Geen sociale voorzieningen: medewerkers in loondienst zijn automatisch verzekerd tegen ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Als zzp'er is dat niet het geval. Voor werkloosheid kan je je niet verzekeren. Hiervoor moet je een financiële buffer opbouwen. Voor ziekte en arbeidsongeschiktheid kan je je wel verzekeren. Houd rekening met de extra kosten hiervoor.
  • Administratieve taken: Als ondernemer moet je veel administratieve taken uitvoeren, zoals de facturering, de btw-aangiften en het bijhouden van een boekhouding. Het kan tijdrovend zijn of kosten met zich meebrengen als je het uitbesteedt.
  • Verzekeringen: Stel dat door een verkeerde handeling van jou, jouw opdrachtgever financiële schade oploopt. De opdrachtgever kan jou dan aansprakelijk stellen voor deze schade. Dit kunnen behoorlijk hoge schadeclaims zijn. Je kan je hiertegen verzekeren met een bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering.  
  • Geen collega’s: Het kan eenzaam zijn als zzp elektromonteur. Je bent maakt nooit echt onderdeel uit van het team. Zodra jouw werk erop zit, ben je weer weg. Je bouwt dus geen langdurige relaties op met collega’s.

ZZP elektromonteur worden of niet?

Je bent je nu bewust van alle voor- en nadelen. Wil je meer lezen over wat een zzp elektromonteur netto verdient? Lees dan deze blog . Misschien kan jij in loondienst ook een prima salaris verdienen. En dat zonder alle nadelen van het zelfstandig ondernemerschap. Vul nu de salaristest voor Elektromonteurs in. Dan weet jij of je meer of minder verdient dan een elektromonteur met hetzelfde opleidingsniveau en aantal jaren werkervaring. 

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Schrijf je dan hieronder in voor de Elektromonteurs VIP lijst. Je ontvangt dan een keer in de twee weken interessante blogs over alles wat jou als elektromonteur bezig houdt

Schrijf je in voor de Elektromonteurs VIP lijst

Delen op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten