Wat doet een Uitvoerder Elektrotechniek precies?

Uitvoerder in de elektrotechniek

Delen op:

In de wereld van elektrotechniek vervullen uitvoerders een cruciale rol bij het beheren, coördineren en uitvoeren van elektrotechnische projecten. De rol van een uitvoerder is essentieel voor het succesvol voltooien van projecten in zowel netbeheer als utiliteit en woningbouw. In dit artikel zullen we inzoomen op de rol van een uitvoerder, in het netbeheer, maar ook in de utiliteit en woningbouw.  

Uitvoerder in elektrotechniek: algemene taken 

Als uitvoerder in elektrotechniek ben je verantwoordelijk voor het hele project, fungeer je als ploegleider en ben je een technisch specialist. Jouw taken omvatten onder andere: 

 • Organisatie en planning van elektrotechnische projecten 
 • Leidinggeven en ondersteunen van het uitvoerende team 
 • Inspecteren en controleren van de voortgang en kwaliteit van het werk 
 • Optimaliseren van personeels- en materiaalinzet voor maximale efficiëntie 
 • Onderhouden van communicatie met belanghebbenden 
 • Opstellen van verslagen en evaluaties 
 • Handhaven van veiligheidsvoorschriften 
 • Bijdragen aan de verbetering en ontwikkeling van werkprocessen. 
Uitvoerder Elektrotechniek in de netbeheer

Uitvoerder Elektrotechniek bij een Netbeheerder 

Als uitvoerder op de afdeling ‘grootverbruik, reconstructies en netten of engineering en projecten’ ben je betrokken bij projecten zoals het aanleggen van het net, reconstructies en nieuwe aansluitingen. Specifieke taken in dit domein, zijn: 

 • Opstellen van projectplannen en het toewijzen van middelen 
 • Coördineren van verschillende teams die betrokken zijn bij grote netwerkaanpassingen 
 • Zorgen dat alle netwerkinstallaties voldoen aan de normen en specificaties  
 • Naleven van veiligheidsnormen van het elektriciteitsnet  
 • Aandacht hebben voor deadlines en budgetten

Als Uitvoerder kan je bij een netbeheerder ook werkzaam zijn in de storingen & onderhoud. Je focus ligt dan voornamelijk op de storingen i.p.v. projecten. Je werkt vaak minder samen met aannemers maar meer met een eigen team aan monteurs die 24/7 paraat moeten staan om storingen aan het net op te lossen.

Bekijk onze blog over de functie van een Uitvoerder bij Alliander om een nog beter beeld te krijgen van wat een Uitvoerder in de Netbeheer doet.  

Uitvoerder in utiliteit en woningbouw  

Een uitvoerder elektrotechniek in de woningbouw en utiliteit coördineert en leidt elektrotechnische werkzaamheden tijdens bouwprojecten. Taken omvatten  

 • Projectplanning 
 • Werkvoorbereiding 
 • Leidinggeven aan het team 
 • Kwaliteitscontrole 
 • Veiligheidsbeheer 
 • Communicatie met betrokken partijen 
 • Probleemoplossing en documentatie.  

De uitvoerder zorgt ervoor dat elektrische installaties voldoen aan normen, binnen budget en planning worden uitgevoerd, en houdt daarbij rekening met kwaliteit en veiligheid. 

Wat verdient een Uitvoerder Elektrotechniek? 

Als we kijken naar het salaris van uitvoerders in elektrotechniek, kunnen we zien dat dit sterk kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, locatie, verantwoordelijkheden en het type projecten waaraan ze werken. Over het algemeen ligt het brutosalaris van een uitvoerder in elektrotechniek tussen de €2.500 en €5.900 per maand. Het gemiddelde salaris van een uitvoerder ligt meestal rond de €3.500 tot €4.500 per maand. Dit houdt in dat uitvoerders met meer ervaring en verantwoordelijkheden vaak aan de hogere kant van dit spectrum verdienen, terwijl beginnende uitvoerders of die met minder ervaring doorgaans aan de lagere kant van het spectrum zitten. Het is belangrijk op te merken dat deze bedragen bruto salarissen zijn en dat nettolonen kunnen variëren afhankelijk van belastingen en andere aftrekposten. Wil je weten wat een Elektrotechneut met een mbo-4 diploma verdient? Bekijk hier het salarisonderzoek. 

Ben je geïnteresseerd in een carrière als uitvoerder in de elektrotechniek? Neem dan zeker een kijkje bij de Uitvoerder Elektrotechniek vacatures, waar je wellicht jouw volgende professionele uitdaging vindt: 

Wat voor opleiding heb je nodig als Uitvoerder Elektrotechniek? 

Voor de functie van uitvoerder in de elektrotechniek is meestal een relevante opleiding op mbo- of hbo-niveau vereist. Hier zijn enkele mogelijke opleidingen die je kunt overwegen: 

 1. MBO Elektrotechniek (niveau 4): Een Mbo-opleiding op niveau 4 in de richting van Elektrotechniek legt een solide basis voor het begrijpen van elektrotechnische systemen en installaties. Het biedt vaak ook praktijkgerichte training en stages. 
 1. HBO Elektrotechniek: Een Hbo-opleiding in Elektrotechniek geeft een dieper inzicht in de theoretische en praktische aspecten van elektrotechniek. Het bereid je voor op leidinggevende functies en stelt je in staat om complexe projecten te begrijpen en te beheren. 

Naast formele opleidingen zijn relevante certificeringen en aanvullende trainingen vaak ook waardevol. Voorbeelden hiervan zijn VCA en specifieke cursussen op het gebied van projectmanagement en leiderschap. Werkervaring in de elektrotechniek, bijvoorbeeld als monteur of engineer, kan ook een belangrijke rol spelen bij het verkrijgen van de benodigde vaardigheden voor een rol als uitvoerder. 

Delen op:

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten