Elektrotechnisch onderhoud bij Douwe Egberts: een interview met Douwe Visbeek

2023 jellebaarsmedia kingfish neutraal 05625.nabewerkt

Delen op:

Kenter zorgt voor de energiezekerheid van zakelijk Nederland. Zo ook bij Douwe Egberts, waar Kenter het elektrotechnisch onderhoud van de middenspanningsinstallaties doet.

We spreken met Douwe Visbeek, al 27 jaar werkzaam bij Kenter, inmiddels als Service Realisator: ‘We zorgen dat het proces bij de klant door kan blijven draaien, door een ongestoorde energievoorziening te verzorgen. We zetten componenten neer zodat de klant altijd stroom en spanning heeft en zorgen ervoor dat het nooit kapot gaat, dat is onze belangrijkste taak.’

2023 jellebaarsmedia kingfish neutraal 05625.nabewerkt

Achtergrond en rol

Douwe Visbeek begon zijn carrière bij Alliander in verschillende functies en groeide uiteindelijk door tot werkcoördinator en fulltime contractbeheerder bij Kenter. Hij is nu verantwoordelijk voor het beheer van diverse contracten, waaronder met Douwe Egberts. ‘Ik ben werkverantwoordelijke, dus ik maak ook een uitvoeringsplan en in dat plan omschrijf ik precies wat er moet gebeuren en waar we de veiligheidsmaatregelen moeten treffen’, vertelt Douwe.

Onderhoud van middenspanningsinstallaties

Bij Douwe Egberts verzorgt Kenter voornamelijk het onderhoud van schakelaars en transformatoren. Deze installaties zorgen ervoor dat de koffieproducent continu van elektrische stroom voorzien blijft. ‘Douwe Egberts wil stroom hebben op verschillende locaties. De netbeheerder zorgt ervoor dat de stroom voor de gevel komt te liggen. En dan kom je in het vrije domein. Dat zijn alle schakelaars en transformatoren die op het terrein staan’, legt Douwe uit.

Kenter plant en voert het onderhoud zorgvuldig uit. ‘We hebben periodiek onderhoud, dat doen we één keer in zes jaar. Een bepaald component staat in de database en komt dan periodiek naar voren. Dan gaan we in overleg met de klant, want het onderhoud heeft natuurlijk impact op de stroomvoorziening en de planning’, zegt Douwe. Het uitvoeringsplan zorgt ervoor dat alles veilig en efficiënt verloopt, met minimale verstoring voor de klant. Daarnaast doen we jaarlijkse visuele inspecties, als we dan iets tegenkomen kan het zijn dat we eerder actie moeten ondernemen. Ook denkt Kenter mee bij eventuele uitbreidingen of verzwaringen van de fabriek, en realiseert dit door waar nodig installaties uit te breiden of te verzwaren.

Uitdagingen

Het onderhoud bij Douwe Egberts brengt specifieke uitdagingen met zich mee. ‘Het is vaak voor de klant uitdagender dan voor ons. De klant moet zijn hele proces overhoopgooien en soms wel maanden vooruitdenken’, vertelt Douwe. Kenter denkt mee met de klant om de impact te minimaliseren en combineert vaak werkzaamheden om de verstoring te beperken.

Technische details van de installaties

De middenspanningsinstallaties bij Douwe Egberts vereisen regelmatig mechanisch onderhoud. ‘Er zit een stukje mechaniek aan een schakelaar, met veel bewegende delen en die willen wel eens vast gaan zitten. Het vet dat erin zit, gaat na verloop van tijd vastkleven. Dan vervangen we de lagers of spoelen we ze schoon’, aldus Douwe. Naast mechanisch onderhoud is het regelmatig inspecteren van de installaties ook cruciaal. ‘De hoge spanning trekt stof aan en dat is brandgevaarlijk. Een belangrijk deel van het onderhoud is dus om alles goed te inspecteren’, legt Douwe uit.

Op deze manier zorgt Kenter met onderhoud en optimalisatie van de installaties, voor de continuïteit van het productieproces bij Douwe Egberts. De monteurs zijn daarbij cruciaal om deze continuïteit te waarborgen.

Werken als Technicus bij Kenter?

Maak de vacature keuzetest en zie direct of dat het iets voor je is.

Delen op:

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten