Zo groei je als elektromonteur door naar uitvoerder

Elektromonteur vacatures

Delen op:

Zo groei je als elektromonteur door naar uitvoerder

Wij hebben recent 1000 elektromonteurs gevraagd naar hun ideale doorgroeifunctie. Daarvan gaf 15% aan uitvoerder te willen worden. In ons blog over de 6 doorgroeimogelijkheden voor elektromonteurs hebben we de mogelijkheid om door te groeien naar uitvoerder al kort besproken. In deze blog gaan we een stapje verder. We gaan uitgebreider in op wat je moet doen om uitvoerder te worden. Zodat jij goed voorbereid aan jouw loopbaanpad richting uitvoerder kan beginnen.  

1.    Wat doet een uitvoerder?

Om te beginnen kijken we eerst naar wat een uitvoerder eigenlijk doet. Als uitvoerder heb je de leiding over een project. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor het plannen, organiseren en toezien op de werkzaamheden. Je verdeelt de taken en ziet erop toe dat die volgens planning verlopen. In de elektrotechniek zorg je als uitvoerder dat het elektrische gedeelte van het project goed verloopt.

Hoewel jouw hoofdverantwoordelijkheid ligt bij het coördineren, plannen en toezicht houden op het project, verricht je zelf vaak ook nog uitvoerende werkzaamheden. Dit is afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project. Zeker bij drukke periodes is het fijn dat je bij kan springen. En dat je de kennis hebt om technische instructies te geven aan het team of een specifiek technisch probleem op te lossen. Per branche kunnen de werkzaamheden van een uitvoerder verschillen maar de basisverantwoordelijkheden blijven hetzelfde.

2.    Benodigde competenties voor een uitvoerder

Allereerst moet je als uitvoerder beschikken over leidinggevende vaardigheden. Daarbij is het belangrijk dat je goed kan communiceren, plannen, onverwachte problemen kan oplossen en  besluiten kan nemen. Je kunt deze competenties ontwikkelen door scholing te volgen en wellicht kan je ook al leidinggevende ervaring opdoen binnen je huidige functie. Durf ook feedback te vragen aan collega’s, zij zien jou misschien heel anders dan je jezelf ziet. Hebben zij verbeterpunten voor je, pak deze dan op.

3.    Welke opleiding heb je nodig om uitvoerder te worden?

Als elektromonteur heb je een mbo-opleiding gevolgd op niveau 2, 3 of 4. Laten we per niveau kijken wat er nodig is om door te groeien naar uitvoerder.

3.1          Loopbaanpad elektromonteur mbo-2 niveau

Om door te groeien naar de functie van uitvoerder is het gebruikelijk om aanvullende opleidingen te volgen op mbo-niveau 3 of 4. Hiermee doe je meer diepgaande kennis en vaardigheden op die relevant zijn voor een leidinggevende functie. Enkele mogelijke opleidingen die je kan volgen zijn:

  • Mbo elektrotechniek niveau 3 of 4: Met deze opleiding doe je meer geavanceerde elektrotechnische kennis op én je leert over managementvaardigheden die nuttig zijn voor een uitvoerdersfunctie.
  • Mbo installatietechniek niveau 3 of 4: Ook deze opleiding richt zich op brede(re) technische kennis en leidinggeven.
  • Leergang praktisch leidinggeven (diverse aanbieders): Deze helpt je om jezelf te ontwikkelen als leidinggevende in een operationele omgeving. Je leert allerlei vaardigheden die je nodig hebt in jouw rol als (startende) operationeel leidinggevende in een organisatie.

3.2          Loopbaanpad elektromonteur mbo-3 of 4 niveau

Met een MBO-3 diploma kun je vaak al doorgroeien naar leidinggevende functies, inclusief die van uitvoerder. Wat vooral belangrijk is voor elektromonteurs met een mbo-3 of 4 niveau, is dat je relevante werkervaring opdoet. Volg ook aanvullende trainingen of cursussen om je leidinggevende en organisatorische vaardigheden verder te ontwikkelen. Een leergang praktisch leidinggeven raden we hier ook aan.  

4.    Interne opleidingsmogelijkheden

Een opleiding volgen naast je werk vraagt veel van je. Kijk eerst goed naar de specifieke eisen van werkgevers in jouw regio voor je met een opleiding start. Of overleg met je leidinggevende of de HR-afdeling om de meest geschikte opleiding te kiezen om jouw doel te behalen. Bij sommige werkgevers is het mogelijk om als elektromonteur een intern ontwikkeltraject van ongeveer 2 jaar te volgen waarbij je 1 dag per week onderwijs volgt. Bijvoorbeeld bij Alliander. In deze blog lees je hier meer over.

Door te investeren in je opleiding en het ontwikkelen van leidinggevende competenties, kan je een succesvolle overstap maken van elektromonteur naar uitvoerder. Wil je meer lezen over wat een uitvoerder doet? In deze blog vertellen Frank, Peter en Martijn over hun werk als uitvoerder bij Alliander.

Schrijf jezelf in voor de Elektromonteurs VIP lijst

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Schrijf je dan hieronder in voor de Elektromonteurs VIP lijst. Je ontvangt dan één keer per twee weken interessante blogs, artikelen en korte video’s over alles wat jou als elektromonteur bezig houdt.

Delen op:

VIP lijst

Benieuwd naar onze andere artikelen?

Schrijf je dan direct in voor onze VIP lijst, en je ontvangt onze artikelen al eerste.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang één keer per twee weken een mail met interessante content. Al meer dan 2000 Elektromonteurs zijn lid!

rectangle 1512

Meer kennis opdoen?

Wellicht dat deze blogs wat beter bij je aansluiten